DNA in perkament komt van geiten

Rotterdam, 8 mei. Griekse genetici hebben DNA geïsoleerd uit drie perkamenten manuscripten, twee uit de dertiende en een uit de zestiende eeuw. De drie perkamenten blijken van geitenhuid. Dat was op het oog niet meer te zien, zo schrijven ze in het meinummer van de Journal of Archaeological Science. Het perkament had ook van schapen- of kalfshuid gemaakt kunnen zijn. Het DNA-materiaal beslaat een paar honderd baseparen per perkament, gelegen op hetzelfde stukje mitochondriaal DNA. Op basis van kleine variaties zijn de onderzoekers erin geslaagd om een genetische stamboom te maken van de perkamenten met een zestal bekende mt-DNA-genomen van geiten. Het zestiende-eeuwse perkament staat duidelijk apart van de twee dertiende-eeuwse. De onderzoekers hopen met meer DNA-testen nieuwe patronen te ontdekken in de meer dan drieduizend historische perkamenten manuscripten in Griekse bibliotheken.