Dividendrendement

Beursgenoteerde ondernemingen als Philips en Nutreco maken zich met een aangekondigde verhoging van het dividend populair bij de aandeelhouders. Maar het ene dividend is het andere niet.

Kwaliteit

Dividend, het deel van de winst dat een onderneming aan de belegger uitkeert als beloning voor het genomen risico, was jarenlang uit de gratie bij beleggers. Koerswinst was voor beleggers aantrekkelijker dan dividend, maar de onvoorspelbare beurs heeft de dividenduitkering nieuw elan gegeven. Veel beleggers volgen de dividenduitkeringen dan ook nauwgezet. Maar niet alle bedrijven met hoog dividend zijn aantrekkelijke beleggingen.

Jorik van den Bos, fondsbeheerder van het Orange European High Dividend Fund, raadt beleggers aan goed de kwaliteit van het dividend te analyseren. „Wij zoeken naar fondsen met een hoog totaalrendement, met als uitgangspunt stabiele en hoge dividenden en stabiele winstgroei.”

Die strategie beschermt volgens Van den Bos tegen wat de valuetrap wordt genoemd, beleggen in een onderneming die wel dividend uitkeert maar die wat koerswinst betreft ver achterblijft bij de rest.

Radar

Het is niet de hoogte van het dividend zelf – de uitgekeerde euro’s – die telt, maar het dividendrendement: de dividenduitkering afgezet tegen de koers van het aandeel. Dit maakt vergelijking van de totale waardestijging van aandelen mogelijk. En het zorgt voor erkenning van bedrijven die door relatief beperkte koerswinst in eerste instantie niet aantrekkelijk ogen voor beleggers. Bovendien biedt het tastbare dividend zekerheid, want opgebouwde koerswinst kan weer verdampen.

Binnen het door Van den Bos beheerde fonds komen aandelen pas in beeld als ze een dividendrendement van minimaal 2,5 procent laten zien. Daalt het dividendrendement onder dit percentage dan volgt rücksichtlos verkoop. Wie ook een dergelijke strategie zou aanhouden ziet dure aandelen uit de portefeuille verdwijnen en relatief goedkope aandelen opduiken.

Van den Bos illustreert dit met het feit dat telecom aandelen jarenlang een zeer beperkte weging hadden in het door hem beheerde fonds. Een gevolg van de opgelopen koersen tijdens de technologiebubble. „Nu de bedrijven binnen de sector hun financiële zaken op orde hebben en weer dividend uitkeren komen ze terug op de radar.”

Signaal

Toch is ook het dividendrendement alleen niet zaligmakend. Van den Bos: „De absolute hoogte van het dividendrendement zegt niets over de houdbaarheid of groei van het dividend.” Het percentage is immers gebaseerd op de uitgekeerde dividenden in een jaar en niet op de toekomst. Daarom kijken professionele dividendbeleggers nadrukkelijk naar de groei van het dividend. In Nederland zijn onder meer Royal Dutch Shell en Aalberts bedrijven die al twintig jaar lang het dividend ieder jaar wisten te verhogen.

De belegger die het dividend in het oog houdt, heeft nog een voordeel. De fondsbeheerder benadrukt de signaalfunctie van dividend. „De cashflow van een bedrijf moet goed zijn wil het dividend kunnen uitkeren. Een flinke dividendverlaging is een teken dat er iets aan de hand is.” Maar ook een enorme stijging van het dividendrendement moet de alarmbellen laten rinkelen, benadrukt Van den Bos. „Je ziet nogal eens dat bij ondernemingen waarvan de koers fors daalt, het dividend in eerste instantie gelijk blijft. Dat zorgt voor een hoger dividendrendement maar zegt niets over de capaciteit van het bedrijf om dat dividend uit te blijven keren.”

Cleo Scheerboom

Op www.dividendpagina.nl staat actuele dividendinfomatie van beursgenoteerde ondernemingen.

    • Cleo Scheerboom