Bedwelmd en bestolen

Criminele bendes stelen in de EU jaarlijks voor zo’n 8,2 miljard euro aan vrachtwagens en ladingen. Dat blijkt uit een onderzoek op initiatief van europarlementariër Corine Wortmann (CDA) dat vanmiddag wordt gepresenteerd. Volgens het onderzoek zijn naar schatting 90.000 vrachtwagenchauffeurs per jaar slachtoffer van transportcriminaliteit langs de Europese snelwegen. Iets soortgelijks overkwam vrachtwagenchauffeur Zweer Koemans (41) van transportbedrijf C. Groeneboom B.V. vijf weken geleden.

Wat is er gebeurd?

„Ik ging rusten op een parkeerplaats bij Rekkum, nabij de Belgisch-Franse grens. Vlak voor het slapen gaan heb ik nog een extra slot op mijn ladingbak gedaan. Toen ik de volgende dag wakker werd, had ik barstende koppijn en was ik misselijk; ik denk dat ze een soort gas in mijn cabine hebben gespoten. In elk geval zijn er tijdens mijn slaap acht pallets aan laptops uit mijn container gestolen, ter waarde van zo’n 400.000 euro.”

Volgens het rapport zouden de nationale politieorganisaties beter moeten samenwerken tegen de bendes ...

„Dan hebben ze nog een lange weg te gaan. Toen ik bij de Franse gendarmerie aangifte wilde doen, stuurden zij me weer terug naar België, omdat ik op Belgisch grondgebied was beroofd. Die politiediensten werken compleet langs elkaar heen.”

Ook wordt gepleit voor meer bewaakte parkeerplaatsen. Een oplossing?

„Dat zou een goede ontwikkeling zijn, maar dan moeten er ook echt voldoende zijn. Veilige plekken staan nu vaak vol. Tijd om naar een volgend veilig punt te rijden is er niet, omdat Europese regels ons verplichten na vijftien diensturen ten minste negen uur te rusten. Daardoor zijn we wel eens gedwongen om in de berm te staan.”

Rijdt u nog met plezier door Europa?

„Beduidend minder. Ik slaap onderweg ook slechter dan voorheen. Nee, de laatste tijd ga ik die internationale ritten liever uit de weg.”

Lees het rapport vanaf 17.00 uur op www.corinnewortmann.nl