Basso erkent betrokken te zijn bij dopingzaak

Ivan Basso (29) heeft zijn betrokkenheid bij de Spaanse dopingzaak Operacion Puerto toegegeven. De Italiaanse wielrenner besloot gisteren zijn medewerking te verlenen aan de aanklager van het Italiaanse Olympische Comité (CONI).

Basso was op eigen initiatief naar het kantoor van het CONI gekomen, heeft zijn medewerking aangeboden en is bereid zijn aandeel in het dopingschandaal uit te leggen, zo maakte het comité bekend.

Justitie beloofde Basso strafvermindering als hij zou meewerken met de sportautoriteiten. Hij is vorige week verhoord door het CONI. De winnaar van de Ronde van Italië had vragen beantwoord en ontkend dat hij banden heeft onderhouden met de Spaanse arts Eufemiano Fuentes.

Basso heeft gisteren alsnog uitleg gegeven over zijn contacten met Fuentes. „Ivan voelde zich niet goed en was onrustig. Hij voelde een last op zijn schouders en wilde zijn geweten zuiveren”, zei advocaat Massimo Martelli. „Tijdens de ondervraging stond hij te trillen maar later vond hij zijn kalmte terug.”

Basso’s bekentenissen leidden tot waardering in Italiaanse wielerkringen. „Ik wist dat het zo zou aflopen”, zei Ivano Fanini, baas van de wielerploeg Amore e Vita. „Basso heeft zijn intelligentie getoond en snapt dat dit de juiste weg is.”

De Spaanse zaak Operacion Puerto begon in mei vorig jaar met de arrestatie van vijf personen, onder wie voormalig ploegarts Fuentes. In het lab van Fuentes werden bloedzakjes gevonden die aan onder anderen Basso zouden toebehoren. Tientallen wielrenners zijn in verband gebracht met de zaak, maar alleen van de Duitser Jan Ullrich zou een DNA-match zijn vastgesteld.

Wegens gebrek aan bewijs verviel vorig jaar de aanklacht tegen Basso. Twee weken geleden keerde zijn naam terug. Het leidde er vorige week maandag toe dat hij zelf opstapte bij zijn Amerikaanse werkgever Discovery Channel.

Basso hoeft van de internationale wielrenunie UCI niet op strafvermindering te rekenen. UCI-baas Pat McQuaid zei gisteren dat de dopingcode van het wereldantidopingbureau WADA gewoon van kracht blijft. „Ik ken de precieze feiten niet, maar weet dat in de dopingcode geen sprake is van strafvermindering bij medewerking. Ik ben teleurgesteld dat een talentvol renner als Basso zich naar het schijnt met illegale praktijken heeft beziggehouden.” (ANP)