Basso bekent relatie met Spaanse arts

De Italiaanse wielrenner Ivan Basso heeft toegegeven dat hij zich met bloed uit het laboratorium van de Spaanse arts Eufemiano Fuentes wilde drogeren voor de Ronde van Frankrijk van 2006.

„Het bloed is van mij. Ik wilde het gebruiken voor de Tour”, zegt de 29-jarige Giro-winnaar van 2006 vandaag in de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport. Gisteren had Basso zijn betrokkenheid bij de Spaanse dopingaffaire Operacion Puerto al bekend bij het Italiaans olympisch comité (CONI).

Hij meldde zich op eigen initiatief in het Stadio Olympico in Rome, waar CONI is gevestigd. Vorige week donderdag was hij daar verhoord door procureur Ettore Torri, die het onderzoek leidt. CONI beloofde Basso strafvermindering als hij aan het onderzoek zou meewerken. Daarop volgde gisteren de bekentenis.

Op een persconferentie vanmiddag in Milaan toonde Basso zich strijdbaar. „Ik heb nooit verboden middelen gebruikt of bloedtransfusies ondergaan. Ik wil mijn verantwoording nemen ten opzichte van mijn familie, die me steunt in deze keuze. Ik zal mijn straf uitzitten en dan weer gaan wielrennen. Ik zal er in slagen terug te keren en me geliefd te maken.”

Basso heeft zijn betrokkenheid bij Operacion Puerto lang ontkend. CONI heropende onlangs het onderzoek, na nieuwe bewijs uit Spanje. De renner nam vervolgens ontslag bij zijn ploeg Discovery Channel.

De Italiaanse onderzoekers hebben nu de beschikking over zakken bloed met de codenamen ‘Birillo’ (de naam van de hond van Basso) en ‘nr.2’ (Basso was tweede in de Tour van 2005). Door het DNA daarvan te vergelijken met dat van de renner, kan diens betrokkenheid worden bewezen. In de bloedzakken werden geen sporen aangetroffen van het verboden middel epo. Ook illegale bloedtransfusies zijn echter strafbaar.

Volgens La Gazzetta dello Sport is uit aantekeningen van Fuentes gebleken dat hij al sinds 2004 produkten levert en contact heeft met ‘Birillo’. Basso stapte dat jaar over naar de CSC-ploeg van Bjarne Riis en presteerde aanmerkelijk beter dan de jaren ervoor. Ook maakt Fuentes melding van betalingen van 35.000, 6.000 en 70.000 euro.

Basso is de eerste die zijn betrokkenheid bij Operacion Puerto toegeeft. De Duitse toprenner Jan Ullrich bleef ondanks DNA-onderzoek ontkennen en beëindigde begin dit jaar zijn carrière. Er zouden 107 renners en 200 andere topsporters bij de affaire betrokken zijn. La Gazzetta dello Sport berichtte gisteren dat bij Fuentes ook bloedzakken zijn gevonden met de codenaam VALV (PITI). Dit zou wijzen op betrokkenheid van de Spaanse toprenner Alejandro Valverde, die zelfs overigens in alle toonaarden ontkent.

Het is onduidelijk of na Basso ook andere betrokkenen zullen bekennen. De reactie van Pat McQuaid, voorzitter van de internationale wielerunie (UCI), zal weinig andere renners over de streep trekken. „Ik ben teleurgesteld dat een talentvol renner als Ivan Basso zich naar het schijnt met illegale praktijken heeft beziggehouden”, zei de UCI-voorzitter gisteren in een reactie op Basso’s bekentenis. Hij voegde er direct aan toe dat van strafvermindering geen sprake kan zijn. „Moedwillige betrokkenheid bij een dopingzaak betekent zonder uitzondering twee jaar uitsluiting van competitie.”