Australië tegen trip Zimbabwe

De Australische regering is bereid de boete van anderhalf miljoen euro te betalen als de nationale cricketploeg afziet van een toernee naar Zimbabwe, in september van dit jaar.

Wegens het „weerzinwekkende regime” van president Robert Mugabe is de Australische regering tegen de toer van het team dat onlangs wereldtitel prolongeerde. Maar als Australië de drie geplande eendaagse wedstrijden afzegt, riskeert de Australische bond een miljoenenboete van de International Cricket Conference (ICC).

De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Downer, zei gisteren dat de trip naar Zimbabwe een propagandazege voor het bewind van Mugabe zou betekenen. „Normaal ben ik geen fan van de vermenging van politiek en sport, maar in dit speciale geval denk ik dat het goed is als we een keihard standpunt innemen tegen Mugabes regime, en we moeten ons best doen onze spelers tegen te houden”, zei Downer.

Ook premier John Howard is tegenstander is van de toernee. Deze week probeert Downer de bond, Cricket Australia, ervan te overtuigen de toernee af te zeggen. Volgens aanvoerder Ricky Ponting mogen spelers zelf beslissen of zij in Zimbabwe willen spelen, zonder gevolgen voor hun carrière.

Zimbabwe ligt al jaren moeilijk in de cricketwereld. Tijdens het WK cricket in 2003 in Zuid-Afrika werden verscheidene wedstrijden in Zimbabwe gespeeld, maar sommige landen, zoals Engeland, weigerden er te spelen. Nederland speelde er destijds wel.

Australië speelde in 2004 wel een aantal wedstrijden in Zimbabwe, ondanks gelijksoortige oproepen om niet te gaan. Alleen spinbowler Stuart MacGill besloot toen de trip te boycotten.