Agenten bestraft voor liegen over klap

ARNHEM. Twee agenten zijn gisteren door de rechtbank in Arnhem veroordeeld wegens meineed. De agenten probeerden in 2005 bij de Vierdaagsefeesten in Nijmegen collega`s te ontzetten tijdens ongeregeldheden. De 45-jarige agent Van D. uit Molenhoek gaf daarbij een klap aan een bezoeker. Toen deze aangifte deed van mishandeling, stelde Van D. dat hij eerst zelf geslagen was door de man. Zijn 25-jarige collega B.K. bevestigde dit verhaal. Van die klap blijkt op videobeelden echter niets, concludeerde de rechtbank gisteren. Van D. kreeg daarom vijftien maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, en mag vijf jaar niet in overheidsdienst werken. Zijn collega kreeg een half jaar cel (drie maanden voorwaardelijk) en mag zijn ambt tweeënhalf jaar niet uitoefenen.