Adviseur van Wolfowitz weg

Een van de twee naaste medewerkers van de bekritiseerde Wereldbankpresident Paul Wolfowitz heeft gisteren zijn vertrek aangekondigd. Adviseur Kevin Kellems zei dat hij niet langer kon functioneren met de controverse rond Wolfowitz. De bankdirecteur ligt onder vuur omdat hij zijn vriendin Shaha Riza in 2005 aan een goedbetaalde baan bij de Wereldbank heeft geholpen. In een verklaring gaf Kellems aan dat het „zeer moeilijk” was om de missie van de Wereldbank te ondersteunen „in de huidige sfeer rond de leiding van de Wereldbank”. De Wereldbank helpt ontwikkelingslanden bij het bestrijden van armoede. Het aangekondigde vertrek van Kellems komt op een cruciaal moment voor Wolfowitz. Uit onderzoek dat deze week wordt gepresenteerd zou blijken dat hij het bankreglement inderdaad heeft geschonden door belangenverstrengeling, volgens medewerkers. De conclusies van het onderzoekscomité werden eigenlijk gisteren al verwacht, maar zijn verlaat. Eerder gaf Wolfowitz al toe dat hij zich persoonlijk heeft bemoeid met Riza’s detachering. Haar salaris werd daarbij opgeschroefd naar 193.000 dollar. (NY Times, BBC, Reuters)

    • Ny Times