Absurde horror over liefde op afstand en botsplinters

DVD A bittersweet life Regie: Ji-woon Kim. Met: Byung-hun, Yeong-cheol, Min-a Shin. 2007 (A-Film) ***-- Film *---- Extra’s

DVD

A bittersweet life

Regie: Ji-woon Kim. Met: Byung-hun, Yeong-cheol, Min-a Shin. 2007 (A-Film)

***--

Film

*----

Extra’s

Ergens rond het midden van A Bittersweet Life staat een schoonmaakster bloed te dweilen terwijl een mishandelde man boven haar met kettingen hangt vastgebonden. „Mevrouw, mevrouw”, probeert hij vriendelijk. Maar ze luistert niet. Ze wringt de dweil uit boven de emmer en loopt weg.

Na de benauwende psychohorror in A Tale of Two Sisters brengt de Zuidkoreaanse regisseur Ji-woon Kim zijn engel der wrake-verhaal A Bittersweet Life veel luchtiger, soms zelfs met een zweem van absurdisme. Hij citeert westerns door in de haven van Seoul een bos stro over een zandvlakte te laten waaien of hij knipoogt naar het horrorgenre door een hand uit een graf naar boven te laten komen. Voor een misdaadthriller heeft de film ook een ongewone plot: de liefde is hier de oorzaak van alle geweld, meer nog dan wraak. Zwijgzaam vechtwonder Sun Woo moet van zijn mafiabaas diens veel jongere vriendin Heesoo in de gaten houden en ingrijpen als zij haar nieuwe liefde ontmoet. Maar Sun Woo wordt verliefd en weigert zijn opdracht uit te voeren. Als zijn baas het verraad ontdekt, geeft hij de opdracht Sun Woo te vermoorden.

Bijzonder in het genre is de stilzwijgende liefde van Sun Woo voor Heesoo. Die liefde bestaat alleen op afstand, zonder begeerte. Die voorzichtige benadering van de liefde, geeft de eerste helft van de film ondanks een paar gevechten een sereniteit die in de tweede helft helaas wordt overschreeuwd door gutsend bloed en rondvliegende botsplinters. Maar dan is er nog de uitzonderlijke visuele schoonheid: de uitgekiende compositie en gestileerde decors. Kim gebruikt de camera op zo’n ongewone manier dat de film ver uitsteekt boven het maaiveld van het hardboiled misdaadgenre.