Aanslag pijpleidingen Nigeria

Rebellen van de Beweging voor Emancipatie van de Nigerdelta (MEND) hebben naar eigen zeggen afgelopen nacht bomaanslagen gepleegd op drie grote oliepijpleidingen in de deelstaat Bayelsa in de Nigeriaanse oliedelta. MEND, dat zegt te strijden voor een groter aandeel van de Nigeriaanse olieopbrengsten, kondigde in een e-mail aan persbureaus aan door te gaan met de aanslagen op pijpleidingen, platforms en olietankers.

Een lokale leider bevestigde dat er aanslagen in de gebieden Brass en Akassa hebben plaatsgehad. Pijpleidingen in het Brass-gebied voeren olie naar een terminal die doorgaans 200.000 vaten per dag verwerkt, bedoeld voor de export.

De aanslag was vanochtend nog niet bevestigd door de Nigeriaanse regering of het getroffen oliebedrijf, maar eerdere aankondigingen van aanslagen bleken in het verleden te kloppen. Een veiligheidsmedewerker, die anoniem wilde blijven, zei dat bij Brass een grote olievlek de rivier afdreef.

Een eerdere bomaanslag van MEND, december 2005, had tot gevolg dat de olieproductie van Nigeria met een kwart verminderde. Die terugslag is Afrika’s grootste olie-exporteur nog niet te boven. MEND eiste onlangs de verantwoordelijkheid voor de ontvoering van zes buitenlandse oliewerknemers. Foto’s van de gijzelaars zijn verstuurd van hetzelfde e-mailadres als waarmee de aanslag vandaag is gemeld.

Behalve een groter aandeel in de olieopbrengsten wil MEND de vrijlating van twee leiders die vastzitten op beschuldiging van verraad en corruptie. (AP)