5 Benoemen

Associatie bij The Beatles: rood The Beatles

Kleuren bij geluiden

www.colorofmysound.com

Die ballad van Christina Aguilera klinkt misschien te lila voor je smaak. En dat liedje van Coldplay is weer iets te groen. Beter is Björks Isobel met die prachtig zeeblauwe tint. Of Help van The Beatles: knalrood. Dit soort associaties zijn heel gewoon voor mensen met synesthesie. Ze nemen meer sensaties tegelijk waar, zodat ze bijvoorbeeld kleuren ruiken of horen. Maar iedereen associeert tot op zekere hoogte kleuren bij geluiden. En de kleurkeuze voor een bepaald liedje komt vaak voor veel mensen overeen. Dat is althans de hypothese van het informele experiment Color Of My Sound. Het is ook een uitwisselingssite waar je audiobestanden aan toe kunt voegen. Kies een categorie, zoals een dierengeluid, een liedje of een enkele toon, en geef aan welke kleur je erbij associeert. Daarna kun je zien wat andere mensen vonden. Een volkomen kleurloos liedje of een rijkgeschakeerde compositie? (IdV)