1 Grot bezoeken

Grot van Lascaux

www.culture.gouv.fr/culture/arcnat/lascaux/en/

De echte is al in 1963 gesloten voor het publiek. Groene mossen en schimmels staken de kop op door alle uitgeademde kooldioxide. In de 23 jaar nadat vier tieners de grot per ongeluk ontdekten, kwamen er namelijk dagelijks zo’n 1.200 mensen over de vloer. Iets te veel voor het wankele evenwicht, zo bleek. Wel kun je sinds 1980 naar een kopie van de twee belangrijkste grotkamers, vlak naast het origineel. Maar waarom zou je, als je alle kamers online kunt bekijken? La cave de Lascaux is wereldberoemd vanwege haar prehistorische schilderingen. Ongeveer 15.000 tot 17.000 jaar oud, maar fris alsof ze gisteren zijn aangebracht. Stieren, steenbokken, paarden en zelfs een eenhoorn rennen op je af. Bloedstollend is de afbeelding van een mens die gedood wordt door een bizon. De kunstenaars gebruikten perspectief, de grilligheden van de rotswand, ze krasten en kleurden. Het resultaat heet wel de Sixtijnse Kapel van de Paleolithische kunst. Op de site kun je op ontdekking; van de Grote Hal met de Stieren tot de Galerij der Katachtigen en de Dodemansschacht. (CJ)