1 Grot bezoeken

Franse wetenschappers bekijken de grot van Lascaux. Acht jaar na de toevallige ontdekking in 1940. Foto AFP Le paléontologue et préhistorien français Henri Breuil (3ème D) observe en compagnie d'autres archéologues le panneau des aurochs dans la salle des taureaux de la grotte de Lascaux en 1948 dans la commune de Montignac en Dordogne. L'abbé Breuil fut le premier archéologue à étudier la grotte et ses peintures rupestres découvertes par hasard en 1940, qui constituent un des ensembles d'art préhistoriques les plus riches et les mieux conservés d'Europe. La nouvelle chronologie établie par André Leroi-Gourhan permet de les dater de la période magdalénienne (- 13000). Le site a été inscrit au patrimoine de l'humanité par l'UNESCO en 1979. La grotte a été fermée en 1963 pour la protéger de la dégradation due au dioxide de carbone et une réplique, Lascaux II, a été ouverte au public dans le voisinage en 1983. AFP

Grot van Lascaux

www.culture.gouv.fr/culture/arcnat/lascaux/en/

De echte is al in 1963 gesloten voor het publiek. Groene mossen en schimmels staken de kop op door alle uitgeademde kooldioxide. In de 23 jaar nadat vier tieners de grot per ongeluk ontdekten, kwamen er namelijk dagelijks zo’n 1.200 mensen over de vloer. Iets te veel voor het wankele evenwicht, zo bleek. Wel kun je sinds 1980 naar een kopie van de twee belangrijkste grotkamers, vlak naast het origineel. Maar waarom zou je, als je alle kamers online kunt bekijken? La cave de Lascaux is wereldberoemd vanwege haar prehistorische schilderingen. Ongeveer 15.000 tot 17.000 jaar oud, maar fris alsof ze gisteren zijn aangebracht. Stieren, steenbokken, paarden en zelfs een eenhoorn rennen op je af. Bloedstollend is de afbeelding van een mens die gedood wordt door een bizon. De kunstenaars gebruikten perspectief, de grilligheden van de rotswand, ze krasten en kleurden. Het resultaat heet wel de Sixtijnse Kapel van de Paleolithische kunst. Op de site kun je op ontdekking; van de Grote Hal met de Stieren tot de Galerij der Katachtigen en de Dodemansschacht. (CJ)