`Veiligheidsdienst van Israël martelt gevangen Palestijnen`

Jeruzalem. De Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet martelt Palestijnse gevangenen tijdens ondervragingen, ondanks een uitspraak van het Israëlische Hooggerechtshof dat zulke praktijken verboden zijn. Dat beweren twee Israëlische mensenrechtenorganisaties in een gisteren gepubliceerd rapport. Ondervragers slaan verdachten, binden ze vast in pijnlijke, verwrongen houdingen en houden ze lange perioden uit hun slaap, aldus het rapport van Btselem en het Centrum voor de Verdediging van het Individu. Het rapport is gebaseerd op de beëdigde verklaringen van 73 Palestijnen tussen juli 2005 en januari 2006. Het Israëlische ministerie van Justitie zei dat de ondervragingen worden uitgevoerd binnen de grenzen van de wet en bestempelde het rapport als onzorgvuldig. Het Israëlische Hooggerechtshof heeft in 1999 een verbod uitgevaardigd op wat Shin Bet ”matige fysieke druk” noemt, zoals het onthouden van slaap en het vastbinden van gevangenen in pijnlijke posities.