Thomas Dekker wint Ronde van Romandië

Thomas Dekker heeft de 61ste Ronde van Romandië gewonnen, een rittenkoers die deel uitmaakt van de ProTour. De 22-jarige Nederlandse wielrenner van de Raboploeg was in de afsluitende tijdrit in het Zwitserse Lausanne de snelste en nam daardoor de leiderstrui over van de Amerikaan Chris Horner.

Dekker, een specialist in het tijdrijden, legde de 20 kilometer af in 26 minuten en 36 seconden. Daarmee was hij een minuut sneller dan Horner en voldeed hij ruimschoots aan zijn opdracht: negen seconden sneller zijn dan de Amerikaan.

Dekker had zaterdag al indruk gemaakt door in een bergetappe in barre omstandigheden met de besten mee te gaan tot aan de finish in Morgins. Daar moest hij enkel zijn meerdere erkennen in de Spaanse klimmer Igor Anton Hernandez, die in het sprintje wel fel afweek van de rechte lijn. Het protest van de Raboploeg haalde echter niets uit. „Dan zal ik morgen de tijdrit van mijn leven moeten rijden”, blikte Dekker meteen vooruit.

Dat deed hij gisteren. „Ik ben verschrikkelijk blij, maar ook verbaasd. Ik wist niet dat ik zo sterk was”, zei Dekker na afloop van de tijdrit. Hij is de vijfde Nederlander die de rittenkoers op zijn naam schrijft en de eerste sinds Gerard Veldscholten in 1988. Ook Johan van der Velde (1978), Joop Zoetemelk (1974) en Wout Wagtmans (1954) zegevierden in Romandië. Dekker is met 22 jaar en 242 dagen ook de op zes na jongste renner die de wedstrijd wint. Hij won vorig jaar ook al de rittenkoers Tirreno-Adriatico.

Lars Boom van het Rabobank Continental Team was gistermiddag de snelste in de Omloop der Kempen. Hij reed ruim 105 kilometer in de aanval in de Nederlandse eendagskoers. Op 15 kilometer voor het einde liet hij zijn medevluchters Bobbie Traksel en Janek Tombak achter en finishte solo in Veldhoven. Boom won eerder deze week twee ritten en het eindklassement in de Ronde van Bretagne.

Volg de carrière van Dekker op www.tdmagazine.nl