Tanks en raketten terug op het Rode Plein?

tanks.jpgMisschien! De tombe van Lenin is nu wel kunstig verstopt achter bordkartonnen vlaggen, maar generaal Bakin, die de militaire 9-meiparade regiseert, dreigt dat de tanks en raketten deze Overwinningsdag terugkeren op het Rode Plein. We hebben er meer dan genoeg, snoeft hij.

Tanks en raketten op het Rode Plein: dan zijn we echt back in the USSR (U weet dat Paul McCartney dat nummer op verzoek van Poetin liefst tweemaal moest spelen tijdens zijn concert op het Rode Plein in 2003?) Troepen in ganzepas, steeds groter wapentuig, NAVO-spionnen die stiekem de nieuwste Topols fotograferen, Rusland dat zich weer krachtig en viriel voelt …

tanks2.jpgWe wachten het af, maar iets zegt me dat het niks wordt. De Opstandigspoort en Iverski-kapel zitten domweg dwars. Stalin sloopte dat ensemble in 1931 om zijn zware materieel ruim baan te geven. Sindsdien  denderden de tanks vanaf het Manegeplein langs Lenins mausoleum en dan naar de Moskva.

Helaas: sinds 1996 sluit een kopie van de Opstandigspoort het Rode Plein weer af, zware tanks en serieuze raketten passen daar niet door. Opties: een paar klassieke T-34’s uit de mottenballen halen zoals in 2005, een handjevol tanks en raketten via de tweede, smalle en steile toegangsweg naar het Rode Plein rijden, of de zware jongens een halve cirkel over het plein laten maken. Mmm, krappe draaicirkel, dat ziet er knullig uit. Gaat dus niet door met die raketten, vermoed ik. Bluf van Bakin. 

Voor nostalgici: geniet hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier van al dat prachtig wapentuig.  UPDATE: en inderdaad.