Sunnieten evenals shi’ieten doelwit in Irak

Nadat geweld in Irak gisteren zeker 95 levens had geëist, zijn vanochtend 20 mensen gedood bij een dubbele zelfmoordaanslag in de sunnitische stad Ramadi. In deze stad is volgens diverse bronnen een machtsstrijd aan de gang tussen Al-Qaeda-in-Irak en verscheidene lokale stammen.

Een aantal stamleiders heeft zich volgens plaatselijke bronnen gekeerd tegen het ongebreidelde geweld van Al-Qaeda-in-Irak en de ultra-strikte vorm van islam die de groep aan de bevolking oplegt waar zij de overhand heeft. Recente zware zelfmoordaanslagen in de sunnitische provincie Al-Anbar, waarvan Ramadi de hoofdstad is, worden door de plaatselijke politie en Amerikaanse militaire functionarissen gezien als een tegenoffensief van Al-Qaeda. Volgens Amerikaanse zegslieden hebben de stamleiders enig succes geboekt in hun strijd tegen Al-Qaeda, maar daarvan is geen onafhankelijk bewijs.

Gisteren werden in de Iraakse hoofdstad Bagdad zeker 30 mensen gedood bij een bomaanslag op een shi’itische voedselmarkt in een gemengde buurt, Baiyaa. Shi’ieten vormen een belangrijk doelwit van sunnitische extremisten die shi’itische milities proberen te provoceren weer op grote schaal sunnieten te gaan vermoorden. De milities, in het bijzonder het Leger van de Mahdi van de radicale geestelijke Muqtada Sadr, zijn ondergedoken in verband met het grote Amerikaans-Iraakse veiligheidsoffensief in Bagdad. Ook werd gespeculeerd dat de aanslag de vergelding vormde voor zuiveringen in de buurt door shi’itische milities, waarvan sunnitische politici hebben melding gemaakt.

In de stad Samarra, ten noorden van Bagdad in de provincie Salaheddin, werden verscheidene politiemannen, onder wie de politiechef, bij aanslagen gedood. Tegen de politiechef bestond volgens plaatselijke bronnen veel weerstand onder de bevolking die hem beschuldigde van willekeurige arrestaties. Daarnaast paradeerden tientallen met Al-Qaeda verbonden rebellen door de straten van de stad. De parade werd gezien als vertoon van macht tegenover Amerikaans-Iraakse inspanningen de stad te temmen.

Ook werden gisteren in Irak weer acht Amerikaanse militairen gedood. Zes van hen stierven in de gewelddadige provincie Diyala toen een bom hun voertuig vernietigde.

Daarbij kwam volgens het Amerikaanse leger ook een Europese journalist om het leven. Het leger maakte zijn of haar identiteit niet bekend. De overige twee Amerikaanse doden vielen in Bagdad. In totaal zijn sinds de invasie van maart 2003 3.376 Amerikaanse militairen in Irak gesneuveld. Het aantal doden is de afgelopen maanden gestegen naarmate méér Amerikaanse militairen worden ingezet om het Iraakse geweld in te tomen. Vorige maand werden 104 Amerikaanse militairen in Irak gedood. (Reuters, AP, AFP)