Spaanse rechter verbiedt kieslijst radicale Basken

Radicale nationalisten die ervan worden verdacht banden te onderhouden met de verboden Baskische Batasuna-partij mogen niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen die 27 mei in Spanje worden gehouden. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft dit gisteren na een langdurig beraad besloten.

Het Hof verbood alle kieslijsten van Abertzale Sozialistak (AS), een nieuwe partij, opgericht door Batasuna-leden. Iets minder dan de helft van de kandidaten van een bestaand partijtje, Acción Nacionalista Vasca (ANV) werd uitgesloten van deelname aan de verkiezingen wegens hun band met Batasuna. Deze partij werd eerder verboden omdat zij gezien wordt als verlengstuk van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De rechters bekritiseerden in hun uitspraak de regering om de beperkte mogelijkheid om op te treden tegen de overige kandidaten van de ANV. Daartoe had het openbaar ministerie in opdracht van de regering de partij als geheel moeten verbieden in plaats van de afzonderlijke kieslijsten aan te pakken, aldus het Hof.

Naar aanleiding van de uitspraak wordt de socialistische regering van premier Zapatero door zijn tegenstanders verweten onvoldoende hard op te treden tegen de ETA en zijn politieke aanhang. De conservatieve oppositie meent dat het kabinet de wet op politieke partijen niet nakomt. Deze bepaalt dat partijen die geweld vergoelijken of deel uitmaken van gewelddadige organisaties verboden moeten worden.

Volgens de conservatieve Partido Popular (PP) kan na de rechterlijke uitspraak een deel van de Acción Nacionalista Vasca toch deelnemen aan de verkiezingen. „Na jaren van vasthoudende strijd om de ETA buiten de instituties te houden, uit te sluiten van subsidies en buiten de gemeentepolitiek te houden, kunnen ze nu terugkomen naar meer dan honderd gemeentes in Baskenland en Navarra”, aldus oppositieleider Mariano Rajoy. De PP beschuldigde de regering bij herhaling van het doen van ontoelaatbare concessies aan de ETA om gestrande gesprekken over een wapenstilstand weer op gang te brengen.

Van regeringszijde werd er evenwel op gewezen dat het gedeeltelijk verbod van de ANV een rechterlijke beslissing is. De oppositie werd er van beschuldigd rechterlijke besluiten te bekritiseren om partijpolitieke redenen.

Woordvoerders van de Batasuna-partij hebben woedend gereageerd op het rechterlijke besluit. De buitengesloten kandidaten zullen in beroep gaan. Eerder werd in radicale kring gesuggereerd dat er mogelijk gewelddadige represailles zullen volgen op een verbod van de kieslijsten.