Servische militie wil vechten als Kosovo onafhankelijk wordt

Een groep nationalistische extremisten heeft zaterdag in de Servische stad Kruševac een militie gevormd die naar de wapens zal grijpen om „Kosovo te verdedigen” als de Servische regio onafhankelijk wordt. De politie arresteerde 27 mensen.

Ongeveer tweehonderd nationalisten – veelal veteranen van de oorlogen in Kroatië, Bosnië en Kosovo – kwamen bijeen in een kerk om hun Garde van Prins Lazar te vormen. De militie is genoemd naar de mythische prins en legerleider die in 1389 in de Slag op het Merelveld (in Kosovo) tegen de Turken sneuvelde. Veel deelnemers aan de bijeenkomst droegen militaire uniformen, nationalistische symbolen en portretten van de wegens oorlogsmisdaden gezochte generaal Ratko Mladic.

De politie arresteerde 27 deelnemers die zich hadden gestoken in T-shirts met het symbool van de JSO, ofwel de Rode Baretten. De JSO was ten tijde van het bewind van Slobodan Miloševic een speciale politie-eenheid die viel onder de Servische geheime dienst, en die zich later tot een maffia-organisatie ontwikkelde. Een aantal JSO-leiders staat op dit moment terecht wegens de moord op premier Zoran Djindjic in 2003.

Een van de organisatoren van de bijeenkomst in Kruševac, Zeljko Vasiljevic, parlementariër en voorzitter van de Servische veteranenbond, zei in Kruševac dat de nieuwe militie „bereid is te vechten als Kosovo enige vorm van onafhankelijkheid krijgt”.

Een andere spreker, Andrej Milic, zei dat Servië „Kosovo nooit zal opgeven” en dat Servië klaar moet zijn voor „een nieuwe Servische opstand en een nieuwe slag om Kosovo”.

Over de staatkundige toekomst van de Servische regio Kosovo beslist in de naaste toekomst de Veiligheidsraad van de VN. De raad moet zich dan uitspreken over het voorstel van de Finse VN-gezant Martti Ahtisaari, dat voorziet in onafhankelijkheid voor Kosovo onder internationaal toezicht, en met uitvoerige bepalingen over de bescherming van de Servische minderheid en het Servische erfgoed in Kosovo. (Reuters, AP, AFP)