Rode wijn: licht, fris, zomers

Een van de voordelen van de zomerse temperaturen die mij de afgelopen tijd telkens verleidden om het werk neer te leggen, is dat je ongegeneerd je toevlucht kunt nemen tot het drinken van mooie witte wijnen. Ik heb me daar maar aan overgegeven. Crémant en champagne uit Frankrijk of prosecco uit het Italiaanse Veneto, stuivende sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland en frisse dorstlessers gemaakt van de Oostenrijkse grüner veltliner-druif.

Met liters tegelijk ging de wijn erdoorheen. Maar wees op je hoede, want de hoge zuurgraad van witte en vooral mousserende wijn breekt je op een zeker moment op. Je kan er zelfs maagklachten van krijgen en bij mensen die alleen wit drinken kan het leiden tot erosie van het tandglazuur.

Als je daaraan denkt, krijg je ineens weer trek in een mooi glas rode wijn. Veel gezonder ook, moeten we steeds weer geloven uit onderzoeken die beweren dat rode-wijndrinkers langer leven. Wishful thinking, vrees ik.

Ik zocht mijn toevlucht maar meteen in het extreme, een echte winterwijn. Zo’n wijn die stoofpotten met kruidige gerechten en smeulende openhaarden voor je ogen te voorschijn tovert. En toch deed hij het buitengewoon goed op mijn dakterrasje in de volle zon.

Ik had de wijn even daarvoor een half uur in de koelkast gelegd, waardoor hij juist wat frisser werd en meer van z’n kruidige fruittonen liet zien. ‘Hij’ heet Jané Ventura Margalló 2001 en komt uit de Spaanse provincie Penedès, ten westen van Barcelona. Een van de innovatiefste wijnbouwgebieden in Spanje waar heel veel moois vandaan komt. Zo ook deze wijn die gemaakt is van de standaard Bordeaux-druivenmix merlot en cabernet sauvignon, maar dan wel aangevuld met ull de llebre. Een druif die weinig mensen iets zal zeggen, maar het is niets meer of minder dan een synoniem voor de bekende Spaanse tempranillo- druif. En juist die druif zorgt ervoor dat de wijnmaker geen Bordeaux-copycat is. De ull de llebre geeft de wijn een heel eigen karakter.

De fles ging schoon op, juist door die lichte frisheid was hij niet log en zwaar, maar verkwikkend en levendig. Alleen maar wit in de zomer en rood in de winter? No way José.

Meer over wijnen uit de Spaanse provincie Penedès en omgeving: www.winesfromspain.com