‘Onduidelijkheid over financiering bod bankentrio’

Het is onduidelijkheid hoe het consortium rond Royal Bank of Scotland een eventueel bod op ABN Amro zal financieren. ABN Amro wees het bod op de Amerikaanse ABN-dochter LaSalle afgelopen weekend af omdat de plannen volgens bestuurder H. Boumeester nog te vaag zijn.

Boumeester liet vanochtend weten twijfels te hebben of het bankentrio onder leiding van Royal Bank of Scotland de voorgenomen 72 miljard euro op tafel kan leggen. Het consortium zou 70 procent van dit bedrag in contanten willen betalen.

De drie banken boden zaterdag 24,5 miljard dollar op LaSalle. Dat noemden zij zelf in een vanochtend uitgegeven persbericht „een superieur voorstel” vergeleken met het lagere bod dat Bank of America twee weken geleden op LaSalle deed.

Het trio, waar ook het Belgisch-Nederlandse Fortis in zit, wil LaSalle alleen kopen als een nog uit te brengen bod op de rest van ABN Amro slaagt. De financiering van deze laatste deal is zo onduidelijk dat ABN Amro het risico voor aandeelhouders te groot vindt. Boumeester zei vanochtend in een telefonische toelichting: „Ze hebben geen verklaring van hun adviserende banken overgelegd, waarin staat dat de financiering rond is. Dan moet je je afvragen of ze zo’n garantie bewust niet willen geven, of dat ze het gewoon niet kunnen.” Hij vermoedt dat het „zeker voor Fortis niet zo makkelijk is om zoveel kapitaal op te halen”.

Diverse bronnen rondom het consortium stellen dat deze zorgen van ABN Amro niet terecht zijn. De financiering zou wel degelijk rond zijn. Dat hebben Fortis en Royal Bank of Scotland vrijdagavond tijdens een diner met ABN Amro-bestuurders R. Groenink en A. Martinez ook laten weten. De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch, hoofdadviseur van het consortium, heeft de financiering gegarandeerd. Daarnaast zouden nog andere grote banken „rugdekking geven”, aldus een bron.

De reden waarom er geen details over de financiering voor het bod op ABN Amro zijn gegeven, is omdat er nog geen officieel bod is uitgebracht op de Nederlandse bank, aldus de ingewijden.

Het aandeel ABN Amro stond rond het middaguur 2,3 procent lager op 35,87 euro.