‘Nu pas zijn we echt een band’

Tien jaar na de eerste samenwerking maakte jazzgitarist John Scofield een nieuwe plaat met het jazztrio Medeski, Martin & Wood. Het kwartet speelt op alle grote jazzfestivals.

V.l.n.r. gitarist Scofield (l.) en jazzorganisten Wood, Martin, Medeski

„Jongeren moeten jazzritmes leren. Velen zijn alleen bekend met pop en hiphop, maar met de groove als veiligheidsnet kunnen ze ook vallen voor jazz”, zegt John Medeski, toetsenist van Medeski, Martin & Wood. Het Amerikaanse jazzorgeltrio brengt al jaren een nieuwe generatie aan de jazz met groovy jazz in jamvorm.

In Parijs licht Medeski samen met drummer Billy Martin en de Amerikaanse jazzgitarist John Scofield hun nieuwe album Out Louder toe. Scofield, een van de sprekendste improvisatoren op de jazzgitaar, deelt Medeski’s visie. Sinds hij met het trio samenwerkt, zag hij zijn publiek verjongen. De energie en de vindingrijkheid tussen de vier jammende musici op hun eerste cd A Go Go (1998) was aanstekelijk. En tot Scofield’s plezier: ook dansbaar. Nu surft hij opnieuw mee op de hippe golven van het jazztrio dat al jaren expert is in de combinatie van grooves met experimentele jazz. „MMW is voor mij één van de beste groepen op het vrije, spontane vlak”, vertelt Scofield. ,,Ritmes, funky jazz – alles gaat ze zo makkelijk af. Ik verlangde naar meer uitwisseling.”

Ook het drietal had interesse. „Onze relatie is symbiotisch”, vindt Medeski. „De samenwerking met Scofield leverde ons destijds krediet op. Vooral in Europa, waar we lange tijd alleen als een punkass jazzgroepje werden beschouwd. Met ‘Sco’ erbij gingen ze ons serieus nemen.” Billy Martin: ,,Maar toen onze fans via ons Sco ontdekten, moesten we erkennen: hij deed dit al eerder, hoor.”

Deze zomer speelt het kwartet MSMW op alle grote jazzfestivals. Waar MSMW op A Go Go nog vooral Scofields composities uitvoerde, is de aanpak op het nieuwe Out Louder gelijkwaardiger. ,,We zijn nu echt een band”, zegt drummer Martin. „De nummers veranderen steeds, merken we in concerten. We gaan echt los in het proberen van nieuwe grooves en vormen.”

Het kwartet componeert vanuit vrije improvisatie. Soms in een soort rockvariant, dan weer improviserend in lange fusionjazz-thema’s. Scofields flexibele snaargeluid bleek uitstekend te passen bij de dwingende grooves van MMW. „Deze werkwijze kende ik nog niet”, vertelt Scofield. ,,We jamden soms veertig minuten aaneen en lieten de tape meelopen. Het was vrije jazz, met steeds andere wendingen. De goede stukjes werden de uitgangspunten van nieuwe composities.”

De opnames vonden plaats in het MMW-thuishonk ‘de Shacklyn’ in Brooklyn. Medeski: „Dat is waar we ons een onbekend garage-bandje voelen, dat ontspannen zoekt naar de vetste licks.”

Vanuit improvisatie ontstond ook Miles Behind, een eerbetoon aan Scofields voormalige werkgever Miles Davis. Het nummer ligt in de lijn van Davis’ elektronische periode. Hij is nog steeds van grote invloed, beamen de musici. En de titel? Scofield lacht. ,,Vanaf mijn plek in de band zag ik Miles’ behind eigenlijk het meest.”

Medeski, Scofield, Martin & Wood: Out Louder (Indirecto Records/Emarcy). Concerten op North Sea Jazz: 13, 14, 15/7. Scofield ook 26/5 (Den Bosch) en 27/5 (Enschede).