nrc.nl/blogs

Schoner New York. Freek Staps blogt over de plannen van burgemeester Bloomberg om van New York een schonere stad te maken. „Schoolbussen moeten schoner worden. Nieuwe gebouwen horen ‘groener’. Een miljoen extra bomen moeten worden geplant (de stad heeft er nu 5,2 miljoen). En, daar issie dan, automobilisten moeten gaan betalen om Manhattan op te mogen. Serieus geen domme gedachte. Als je rond het lunchuur een taxi neemt in Midtown Manhattan, kruip je met nog geen vijf kilometer per uur door de stad. Bloombergs plan is nog niet helemaal uitgewerkt, maar globaal komt het er op neer dat de toegang tot Manhattan ten zuiden van 86 Street 8 dollar kost voor een auto. Vrachtwagens betalen meer, taxi’s betalen niets. Makkelijker gezegd dan gedaan, wel. Bloomberg moet zijn plannen eerst nog door de gemeenteraad krijgen, daarna moet de staat New York akkoord gaan.”

www.nrc.nl/newyork

Fixer. Correspondent Bettine Vriesekoop moet op zoek naar een nieuwe ‘fixer’. „Een goede assistent is voor elke buitenlandse correspondent een vereiste in China. De meeste journalisten hebben een fulltime hulp, maar echte goede assistenten zijn niet beschikbaar of vragen een vorstelijk salaris. Een assistent, oftewel een fixer, moet de Chinese kranten lezen (foto), contacten leggen, reportages voorbereiden en tolken. ,,Onlangs kondigde mijn assistent aan dat ze haar verschillende werkzaamheden niet meer kan combineren. Dat is geen goed nieuws want een geschikte vervanger vinden kost tijd en vergt geduld.”

www.nrc.nl/china