Nominatie Van Goghboek Buruma voor Britse prijs

rotterdam, 7 mei. Murder in Amsterdam het boek van Ian Buruma over de moord op Theo van Gogh is genomineerd voor de Samuel Johnson Prize, de belangrijkste onderscheiding voor non-fictieboeken in Groot-Brittannië. Het boek, dat hier onder de titel Dood van een gezonde roker is verschenen, werd in de Nederlandse pers geprezen, maar veroorzaakte ook een relletje omdat details niet klopten. Zo noemde Buruma, die tot zijn 24-ste in Nederland woonde, Paul Scheffer een maoïst, waarop de publicist protesteerde dat hij slechts communist was geweest. Ook schreef Buruma dat de Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk moest aftreden wegens zijn uitspraken over `kutmarrokanen`, terwijl de reden zijn bezoek aan een tippelzone was. De slordigheden werden in de tweede druk verbeterd. Er zijn dit jaar veel politieke boeken genomineerd. Life in the Emerald City: Inside Iraq`s Green Zone van Rajiv Chandrasekaran, dat een kritische blik werpt op de Amerikaanse invasie in Irak, wordt getipt als een kanshebber. Andere genomineerde boeken zijn Having it so Good: Britain in the Fifties van Peter Hennessy, Brainwash van Dominic Streatfeild en The Verneys: A True Story of Love, War and Madness in Seventeenth-century England van Adrian Tinniswood. Er is slechts één biografie genomineerd: Daughter of the Desert van Georgina Howell, over de politiek invloedrijke Britse reizigster en archeoloog Gertrude Bell.