Modeontwerper Van Kooten dood

Modeontwerper en docent aan de HKU in Utrecht Hans van Kooten is vorige week zondag op 51-jarige leeftijd overleden. Hij hoorde in de jaren tachtig bij de eerste groep ontwerpers die internationaal doorbrak. Van Kooten had kanker.

Voor hij in de mode ging was Hans van Kooten verpleger. Op zijn 24ste besloot hij voor de mode te kiezen en naar de kunstacademie te gaan. Na zijn afstuderen richtte hij samen met Ruud van der Peijl en drie anderen het merk Gletcher op. Ze waren één van de eersten die voor mode uit de kunsthoek subsidie kreeg.

Met Gletcher wilden Van der Peijl en Van Kooten het gat tussen haute couture en confectie opvullen, met goedgemaakte en goed ontworpen kleding. Gletcher was eind jaren tachtig de spil van de groep Gill waarin samen met onder meer de ontwerpers Illustrious Imps en Lola Pagola aan een internationale carrière werd gewerkt.

In 1991 houdt Gletcher op te bestaan, hoewel de vraag naar de kleding nog groot is. Hans van Kooten wordt docent op de HKU in Utrecht waar hij de afdeling mode tot een belangrijke in Nederland maakt. Recent was hij betrokken bij een modeproject in Ghana voor Ontwikkelingssamenwerking.