Milan ziet, bedriegt en overwint

De voetbalclub AC Milan plaatste zich vorige week voor de Champions League-finale.

Als Milan wint, wordt onrechtvaardigheid beloond.

De Italiaanse voetbalclub AC Milan plaatste zich afgelopen woensdag overtuigend voor de finale van de Champions League, ten koste van Manchester United. Met Milan in de eindstrijd krijgt de Europese Voetbalbond (UEFA) de premie van laf beleid. Milan had dit jaar namelijk nooit aan de Europese competitie mogen meedoen. Maar de UEFA keek de andere kant op.

Een en ander blijkt uit onderzoek naar de Moggigate-affaire. Dat is het Italiaanse voetbalschandaal uit 2006 waarbij clubs, bondsofficials en scheidsrechters onder één hoedje speelden om de resultaten van de nationale competitiewedstrijden te manipuleren. Maar onderzoeksrechters hebben ook gesprekken openbaar gemaakt waaruit blijkt dat AC Milan in het voetbalseizoen 2004-’05 bij Europese voetbalwedstrijden zijn scheidsrechters heeft besteld. Zo ook voor de halve finale tegen PSV. Voor de halve finale vroeg Milan-bestuurslid Adriano Galliani via de scheidsrechter-begeleider van de club, Leonardo Meani, aan een lid van de internationale scheidsrechterscommissie om bepaalde arbiters. Het Openbaar Ministerie in Rome heeft de volgende dialoog tussen Meani en Galliani uitgeschreven: Meani: „Vassaras en Hauge fluiten de halve finales van ons. Dat is nog eens knap werk, hè.” Galliani antwoordde juichend: „Heel goed, precies zoals we het wilden. Klassewerk. Bravo.”

De Italiaanse voetbalrechter kon zich over deze kwestie niet uitspreken, omdat dit het terrein was van de UEFA. De UEFA, op zijn beurt, was tijdens de juridisch-sportieve afhandeling van de Moggigate-affaire vooral toeschouwer: die kwestie ging immers over de nationale Italiaanse competities. Uiteindelijk heeft de UEFA de kwestie subtiel in de doofpot gehouden.

Aanvankelijk leek AC Milan de Champions League alsnog te moeten missen. De Italiaanse rechter bepaalde in juli 2006 dat de club zo veel punten zou moeten inleveren over het gespeelde seizoen, dat kwalificatie voor het lucratieve toernooi er niet in zou zitten. Maar in hoger beroep kende de rechter AC Milan alsnog een lagere puntenstraf toe. Over het seizoen 2005-’06 moest de topclub met terugwerkende kracht dertig punten inleveren. Dat was gunstig, omdat Milan met het zo bereikte puntentotaal zich ternauwernood plaatste voor de Champions League. Die plaatsing ging ten koste van de club Palermo, die precies een punt tekort kwam. Voorzitter Zamparini van Palermo reageerde woedend: „Als Milan onschuldig is, moet het kunnen deelnemen aan de Champions League. Maar als de schuld wel is bewezen, slaat het nergens op om de club toe te laten tot de Champions League.”

Saillant detail is dat de uitspraak van de rechter werd gedaan nadat Berlusconi’s tv-bedrijf Mediaset had gedreigd niet meer de volle mep voor de tv-rechten te zullen betalen aan de Italiaanse eredivisie als de aanvankelijke, zwaardere straffen werden gehandhaafd.

De kwalificatie van Milan voor de Champions League zorgde ook buiten Italië voor verontwaardiging. Immers, clubs waarvan het stadion niet deugt – bijvoorbeeld vanwege ondermaatse verlichting – kregen geen toegang tot het toernooi, maar een club waarvan de betrokkenheid in een manipulatiekwestie was aangetoond wel. „Het is blijkbaar een ernstiger vergrijp wanneer een lichtmast 100 watt te weinig licht geeft, dan wanneer een clubbestuurder een scheidsrechter omkoopt”, meende secretaris Francis Collado namens de Franse club Lens.

Hoe dan ook, AC Milan staat op 23 mei in de finale. De rol van de club lijkt in deze editie van de Champions League veel op die van een door het volk afgezette dictator die wel de favoriete kandidaat is bij de eerstvolgende presidentsverkiezingen. Veel voetballiefhebbers krijgen een nare smaak in de mond wanneer die corrupte leider straks op democratische wijze ook nog president wordt. Ook al deed het vertoonde spel van AC Milan tegen Manchester United terugdenken aan de prachtige jaren van het Hollandse Milan met Gullit, Rijkaard en Van Basten.

Jurriaan van Wessem is auteur van ‘Verdachte voorzetten’, een boek over manipulatie en corruptie in het Europese clubvoetbal.

Via de zoekfunctie van de site voetbalonline.nl is meer te vinden over de Moggigate-zaak.