Met een denneappel het podium op

Trainer Henk ten Cate van Ajax was gisteren tevreden. Logisch, want de op AZ veroverde KNVB-beker is een serieuze prijs. Ook al heeft het, een week na het op het nippertje gemiste kampioenschap, veel weg van een troostprijs.

Trainer Gertjan Verbeek van Heerenveen was gisteren, net als zijn collega Fred Rutten van Twente, minstens zo tevreden. Woensdag al wacht het treffen tussen de Friese club en Ajax in de strijd om een plaats in de voorronde van de Champions League. Verbeek was als toeschouwer in de Kuip getuige van het meest ideale scenario voor Heerenveen: Ajax wint de beker na een slopende wedstrijd via penalty’s.

Zowel Louis van Gaal van AZ als Ten Cate klaagde voor hun finale al over competitievervalsing. Terwijl Heerenveen en Twente – tegenstander van AZ in de play-offs – tien dagen rust hebben, moeten de finalisten in de beker al weer na drie dagen aan de bak. Had de KNVB niet even moeten wachten met die finale? Dubbel zuur voor Ajax is ook nog de verwachte schorsing van Gabri die zondag een rode kaart opliep.

Verbeek zag het allemaal glimlachend aan. Wellicht is hij vanavond ook aanwezig op het Museumplein waar Ajax wordt gehuldigd voor de „leuke overwinning” (Ten Cate) die gisteren werd geboekt.

Een huldiging voor het, zoals een Ajax-supporter de beker omschreef, binnenhalen van „die denneappel”? Dat is niet ongebruikelijk. Ook vorig jaar won Ajax de beker en vond een huldiging plaats. Dat was nog op het Leidseplein en de vieringen liepen na afloop flink uit de hand: de politie arresteerde bijna vijftig fans.

Niet ongebruikelijk die huldiging dus, maar – zacht uitgedrukt – onhandig getimed is het wel. Ten Cate was de eerste om dat toe te geven. Hij verklaarde echter dat de fans zo’n huldiging hebben verdiend na hun steun in de Kuip. Maar moet dat aan de vooravond van een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen?

Bij plaatsing voor de Champions League mag Ajax zomaar op 10 miljoen euro aan extra inkomsten rekenen. Ook als de huldiging probleemloos verloopt, kan die wel eens uitpakken als een heel duur feestje.

Erik van der Walle