Librisprijs, Europadag, DAG en het Songfestival

1 Vanavond wordt de Libris Literatuurprijs uitgereikt. Genomineerd zijn Gerbrand Bakker (voor Boven is het stil), Louis van Dievel (De Pruimelaarstraat), Arnon Grunberg (Tirza), Tom Lanoye (Het derde huwelijk), Sana Valiulina (Didar en Faroek) en L.H. Wiener (De verering van Quirina T.).

De schrijver van het winnende boek krijgt 50.000 euro. De zes genomineerden hebben ieder al 2.500 euro ontvangen. Ze werden geselecteerd uit een longlist met 160 titels. Vorig jaar won K. Schippers met Waar was je nou.

De uitreiking is live te zien in Nova, 22.15 uur op Nederland 2.

2 Morgen verschijnt de gratis krant DAG. Niet zomaar een dagblad, maar een ‘crossmediaal nieuwsplatform’ – uitgegeven door uitgeverij PCM en telecombedrijf KPN (die onder andere de site zal doen, diensten voor op mobieltjes en tv-uitzendingen voor beeldschermen op openbare plekken). PCM geeft onder meer nrc.next uit. DAG is geen vervanging voor de bestaande PCM-kranten. „Lange achtergrondartikelen ontbreken. Wij doen meer met beeld”, aldus hoofdredacteur Bob Witman onlangs in deze krant.

3 Woensdag is het de Dag van Europa. Veel festiviteiten en officiële plechtigheden dus.

9 mei is Dag van Europa, omdat op die datum, in 1950, de Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schumann de oprichting van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal aankondigde. Deze EGKS was de voorloper van de EG die de voorloper was van de EU.

4 Donderdag schakelen we live over naar Helsinki voor de voorronde van het Eurovisie Songfestival. Edsilia Rombley zingt als tiende, na Moldavië, vóór Albanië. Als ze bij de eerste tien eindigt, mag ze zaterdag meedoen aan de finale.

5 Deze week nog voetbal? Ja, natuurlijk! De play-offs worden gespeeld, waarin wordt uitgemaakt wie op welk Europees niveau mag spelen volgend seizoen.

Verder deze week, niet vergeten:

vandaag is Jan Peter Balkenende jarig! – hij wordt 51 jaar;

woensdag wordt de Europese tv-prijs Gouden Roos uitgereikt in Luzern. Genomineerd zijn onder meer Shouf Shouf Habibi (VARA) en Peking Express VIP (Net5);

woensdag worden de nominaties van de John Kraaijkamp Musical Awards bekendgemaakt;

vrijdag is de Eerste Dag van de Nederlandse Jazz („met diverse symposia, workshops en concerten”) in Amersfoort (lekker jazzy!);

vrijdag wordt de driedaagse expositie Misluktste foto van Nederland (project van HEMA en 6Pack) geopend in het Post CS gebouw, Amsterdam;

zaterdag is het Molendag;

en zaterdag is het ook Juttersdag;

zondag is Moederdag (de 100ste, sinds de start op 9 mei 1907 in de VS).

Samenstelling: Peter Leijten