Kim Clijsters stopt per direct met toptennis

Kim Clijsters zet onmiddellijk een punt achter haar professionele tenniscarrière. Dat maakte de 23-jarige Vlaamse gistermiddag bekend via haar website. Clijsters had eerder al gezegd dat ze bezig was aan haar laatste seizoen, maar houdt er sneller mee op dan verwacht.

„Het is meer dan mooi geweest. De rackets gaan aan de haak”, schreef Clijsters gistermiddag in haar dagboek dat te lezen is op haar website. Ze noemt de vele blessures en de voorbereiding op haar huwelijk op 14 juli met de Amerikaanse basketbalspeler Brian Lynch als belangrijkste redenen voor haar voortijdige vertrek uit het toptennis.

Volgens Clijsters was na het ‘fantastisch en ontroerend’ afscheid op het tennistoernooi van Antwerpen in februari ‘de veer gebroken’. Clijsters nam toen op emotionele wijze afscheid van het publiek in eigen land. Clijsters wou dit jaar nog enkele grote toernooien spelen, zoals de grandslamevenementen in Wimbledon en New York, de US Open. Ook de Masters, de afsluiting van het tennisseizoen, wou ze aanvankelijk nog meemaken. Maar na haar nederlaag in de tweede ronde van het tennistoernooi van Warschau afgelopen week tegen de Oekraïense Julia Vakoelenko besefte ze dat ze genoeg had van haar bestaan als tennisster.

Clijsters stond tijdens haar carrière in totaal negentien weken op de eerste plaats van de wereldranglijst. Dat noemt ze een van haar mooiste herinneringen, al zegt ze het meest te hebben genoten van de momenten met andere speelsters en de ontmoetingen met tennisfans in binnen- en buitenland.

Clijsters won in haar loopbaan 34 proftoernooien, het eerste in Luxemburg in 1999. Ondanks haar vele jaren aan de top slaagde ze er slechts één keer in een grandslamtoernooi te winnen, de US Open in 2005. Ze stond nog vier keer in een finale op het hoogste podium. Als eerste Belgische speelster in een grandslamfinale verloor ze in 2001 op Roland Garros van Jennifer Capriati. De andere drie grandslamfinales verloor ze van haar Waalse opponent Justine Henin. Clijsters won in 2002 en 2003 wel de Masters, het officieuze wereldkampioenschap.

Clijsters begon dit jaar nog goed aan het seizoen met een overwinning in het toernooi van Sydney. Dat bleek nu haar laatste toernooizege te zijn. De speelster die in juni 24 jaar wordt, kan zich niet langer opladen voor het zware toptennis. Clijsters kondigde wel aan in september afscheid te nemen van haar fans.

Lees haar dagboek op www.sport.be/nl/kimclijsters