Italië schrikt van ‘horrorziekenhuis’

Twintig jaar is er aan gebouwd. Sinds veertien dagen was het open en nu al zijn er acht patiënten overleden. „Het horrorziekenhuis van de fouten’’, noemde de Italiaanse krant La Repubblica het gloednieuwe hospitaal van Castellaneta gisteren. „We ontslaan wie fouten heeft gemaakt”, beloofde de gouverneur van de regio Apulië, Nicchi Vendola.

Het laatste slachtoffer viel afgelopen vrijdag. Op de intensive care wordt de 73-jarige Cosima Ancona met hartritmestoornissen opgenomen. Niets ernstigs. Met een dagbehandeling zou het probleem kunnen worden opgelost. De anesthesist brengt voor de ingreep het zuurstofmasker aan. Plots verslechtert de situatie van de vrouw, vertelde de dienstdoend arts achteraf aan de pers: „Naarmate de vrouw verslechterde, voerde de anesthesist de zuurstoftoevoer op. Ik begon te schreeuwen, te zweten, ik begreep dat zich daar iets mysterieus afspeelde.”

Drie minuten later ademde Cosima niet meer. Ze had al die tijd lachgas ingeademd, een stof met narcotische werking die niet eens op de intensive care aanwezig had mogen zijn.

De familie van de vrouw deed aangifte. Bij controles bleek dat de buizen van de zuurstoftoevoer en die van het lachgas waren verwisseld. Vervolgens bleek dat er de afgelopen twee weken al zeven andere personen zijn omgekomen op de intensive care van het ziekenhuis. Onderzocht wordt of zij door dezelfde fout zijn gestorven, en of er sprake is van dood door schuld.

Inmiddels is duidelijk dat de controle en certificering van de installatie ondeugdelijk is geweest. Deze geschiedde door dezelfde onderneming die de installatie had geleverd. De politie heeft de vele vergelijkbare installaties in Italië die door dit bedrijf zijn geïnstalleerd tijdelijk gesloten. Volgens berichten zou in Siena in februari eenzelfde voorval hebben plaatsgevonden.

Premier Prodi probeerde dit weekend de Italianen gerust te stellen. „Men neigt ertoe de goede gezondheidszorg te vergeten, die er ook in dit land is.”