Huizinga’s opvolger is een ‘rare vogel’

Judoka Marvin de La Croes, zoon van Curaçaose ouders uit Arnhem, is uitverkoren tot het grootste sporttalent.

De judoka Marvin de La Croes (18) uit Arnhem is verkozen tot Talent van het Jaar. Hij ontving vorige week op het nationale sportcentrum Papendal de trofee ‘De Junior’ uit handen van Henk Gemser, bestuurslid Topsport van sportkoepel NOC*NSF.

De la Croes dankt zijn uitverkiezing aan vijf Nederlandse, een Europese en een wereldtitel. Daarnaast won hij diverse belangrijke internationale toernooien.

Hoe verrast was je?

Marvin de la Croes: „Zeer, omdat ik er in het geheel geen rekening mee had gehouden. Ik hoorde onlangs dat ik genomineerd was.”

Je judoot in dezelfde klasse als Mark Huizinga. Ben jij zijn opvolger?

„Voorlopig niet, omdat ik nog lang niet van zijn niveau ben. En dan komt eerst nog Henk Grol in aanmerking. Maar ik doe mijn best; het is mijn ambitie de Olympische Spelen van 2012 in Londen te halen. Als ik zo veel progressie blijf maken als nu, is dat te doen.”

Je traint bij Budo Sport Arnhem, een kleine club. Is dat geen nadeel?

„Ik heb aangetoond van niet. Mijn trainer Bert Dockter heeft bewezen een kampioen van me te kunnen maken. Bovendien train ik ook bij Topjudo Nijmegen en bij de nationale selectie in Utrecht.”

Nog plannen om naar een van de toptrainers Cor van der Geest of Chris de Korte te gaan?

„Nee, tenzij gebrek aan faciliteiten me daartoe dwingen. En dan nog zou ik eerder kiezen voor Nijmegen of Theo Meijer in Leusden.

Hoe typeer je jezelf als judoka?

„Als een flierefluiter en een rare vogel. Ik ben een aparte jongen. Ik hou er van op zijn tijd te ouwehoeren en te geinen, zelfs kort voor belangrijke finales. Ik ben relaxed en druk; ik ben alles door elkaar. Als mensen die me kennen, horen dat ik Talent van het Jaar ben geworden, zullen ze zeggen: Hè, die gozer, die zó met zijn sport bezig is. Dat is apart.”