Hoorn springt naar titel in Mierlo

Angelique Hoorn (32) is gisteren in het Brabantse Mierlo nationaal kampioene bij de springruiters geworden. In een deelnemersveld met 44 mannen en drie vrouwen eindigde de amazone na drie dagen als eerste in het klassement. Tweede werd titelverdediger Gerco Schröder die lange tijd op de eindoverwinning leek af te steven. Het brons ging naar Eric van der Vleuten.

Hoorn, die gisteren twee foutloze ritten reed met haar elfjarige hengst O’Brien, behaalde de titel voor de tweede keer in haar loopbaan. In 2001 won ze het eindklassement ook – als laatste vrouw – met Hascal. Naast haar eerdere titel werd Hoorn ook nog eens vierde in 2000 en tweede in 2002. „Vorig jaar was ik met O’Brien al een paar keer dicht bij een belangrijke zege”, concludeerde de amazone na afloop. „We hebben de lijn voortgezet. Ik denk dat we het verdiend hebben.”

Vorig seizoen brak Hoorn door met O’Brien die ze nu ongeveer een jaar berijdt. Voor de wereldkampioenschappen in Aken vond ze het destijds nog te vroeg om een combinatie te vormen. „Voor zo’n belangrijk toernooi moet ik nog een hoop dingen uitvinden. Maar inmiddels weet ik wel ongeveer waar bij dit paard de juiste knopjes te vinden zijn.”

Hoorn hoopte dat haar titel andere vrouwen zou inspireren om springruiter te worden. „Maar het is een vrij zwaar bestaan” waarschuwde de amazone. „Het er half bijdoen gaat niet. Je moet er volledig voor gaan.”

Bondscoach Rob Ehrens beloonde Hoorns prestatie met een plaats voor de Super League, die aanstaand weekeinde in het Franse La Baule wordt gereden. Ook daar zal Hoorn starten met O’Brien. Andere springruiters die in La Baule hun opwachting maken zijn Vincent Voorn, Piet Raijmakers sr, Marc Houtzager en Gerco Schröder.

Portret Ehrens: pagina 15