Groene hummus

Voor ruim 225 gram:100 g spliterwten 3 eetlepels olijfolie extra vergine2 eetlepels vers geperst citroensap2 teentjes knoflook, overlangs gehalveerdzeezout en versgemalen zwarte peper

Hummus wordt gemaakt van gekookte en gepureerde kikkererwten en in het Midden-Oosten geserveerd als saus die met een stuk brood wordt ‘opgelepeld’ van een schaaltje. Aan tafel sprenkelt men graag nog wat extra olijfolie over de hummus. Nederlanders zijn minder gediend van het oplepelen aan tafel van sauzen met brood; liever smeert men (kruiden)boter of wat daar voor doorgaat over het brood. Maar met hummus kun je ook een overheerlijke gezonde boterham maken voor de lunch. Besmeer een bruine boterham met deze zelfgemaakte hummus van spliterwten en strooi er dan nog een pluk radijskiemen overheen. Zijn er geen radijskiemen voorhanden, leg er dan plakjes komkommer met enkele blaadjes verse koriander of desnoods plakjes hardgekookt ei op.

Bereiding: Kook de spliterwten in ruim water en wat zout gaar in circa 25 minuten. Giet ze af en laat ze goed uitlekken. Pureer ze in een roerzeef met fijne schijf. Doe de erwtenpuree over in een ruime kom en roer er citroensap en olijfolie door. Verwijder het vliesje en de groene kern uit de knoflookhelften en druk ze door een knoflookpers boven de kom met erwtenpuree. Roer alles goed door elkaar en breng de groene hummus op smaak met zout en peper. Laat de hummus enkele uren staan zodat de smaken zich met elkaar kunnen vermengen. In het Midden-Oosten wordt hummus ook wel verrijkt met sesampasta (tahin) voor extra smaak. Meestal is dat tahin van geroosterd sesamzaad omdat die veel meer smaak heeft dan tahin van niet geroosterd sesamzaad. De toevoeging van sesampasta is niet noodzakelijk voor de smaakverrijking; er kunnen ook 3 theelepels komijnpoeder of korianderpoeder door worden geroerd voor een diepere smaak. Bewaar de hummus, afgedekt met plastic folie, in de ijskast. De erwtenpuree is niet heel erg lang houdbaar dus maak niet te veel.

Florine Boucher

Morgen: Elzas stoofpot