‘Galileo mislukt zonder extra geld EU’

Zonder extra injectie met Europees geld is Galileo, het satellietnavigatiesysteem van de EU, gedoemd te mislukken. Dat heeft de Duitse minister van Verkeer, Wolfgang Tiefensee, vanochtend in Brussel gesuggereerd.

Het prestigeproject, bedoeld als tegenhanger van het Amerikaanse Global Positioning System (gps) en een potentiële schakel in Europese militaire ambities, zou vanaf 2010 operationeel moeten zijn. Maar het verkeert in „diepe crisis”. Een consortium van Europese bedrijven is, samen met het Europese ruimtevaartagentschap ESA, verantwoordelijk voor de bouw. Door onderlinge ruzies, onder meer over de verdeling van financiële risico’s en managersposten, ligt het project vrijwel stil. Galileo leek daardoor onlangs zelfs zijn toegewezen frequenties te verliezen.

Huidig EU-voorzitter Duitsland probeert Galileo samen met de Europese Commissie vlot te trekken. Tiefensee noemde Galileo vanmorgen „absoluut noodzakelijk”. „We kunnen niet zonder. Europa moet zijn positie in de ruimte handhaven. Daarom hebben we een systeem nodig dat niet wordt gecontroleerd door militairen”, zei hij. Navigatiesystemen in bijvoorbeeld auto’s maken nu gebruik van het Amerikaanse gps-signaal. Dat is gratis, maar het Pentagon kan het op ieder moment ‘uitzetten’.

Het Galileo-consortium, bestaande uit grote Duitse, Franse, Britse, Spaanse en Italiaanse bedrijven, kreeg eerder tot 10 mei de tijd om de problemen op te lossen. Maar er is „weinig hoop”, zei Tiefensee, dat dit lukt zonder dat de EU financiële risico’s overneemt.

Europa heeft haast; concurrenten zitten niet stil. De Amerikanen werken aan een verbeterde versie van gps. Rusland wil aan het eind van het jaar acht satellieten lanceren voor zijn Glonass-systeem, dat vanaf 2009 een concurrent kan worden voor gps. En hoewel China ter waarde van 230 miljoen euro in Galileo zou deelnemen, heeft dat land al satellieten gelanceerd voor zijn Beidou-netwerk, een militair project dat volgens China kan worden gebruikt voor commerciële toepassingen.