Er liggen nog veel rietjes met Jorryns zaad

Skalsumer Jorryn is dood. De pas 6-jarige topstier van spermahandelaar KI Samen uit het Limburgse Grashoek overleed onverwachts aan een inwendige bloeding. Een groot verlies, zegt directeur Gerard Scheepens. „Een dag eerder had Jorryn nog 500 rietjes bij elkaar gejumpt.”

Wat maakte Skalsumer Jorryn tot een klasbak?

„Zijn afkomst. Zijn vader, Jocko Bes-ne, was een Franse topper. En zijn moeder, Skalsumer Pietje 513, was een nazaat van de wereldberoemde Sunny Boy. Een ideale paring, alle genen waren bij Jorryn op de goede plek gevallen. Zijn nazaten produceren gemiddeld 9.000 liter melk in 305 dagen, waar andere koeien zo’n 7.500 liter geven. Jorryn was de eerste stier van ons bedrijf die boven aan de Nederlandse ranglijst van stieren met de hoogste fokwaarden stond.”

Hoeveel nakomelingen heeft Jorryn?

„Nu al zo’n 500. Maar dat kunnen er wel tienduizend worden, we hebben nog veel rietjes op voorraad. Drie keer in de week doneerde hij zaad. Nee, niet op een kunstkoe, dan verstarren stieren zo. Wij gebruiken bokstieren. Ja, mannetjes. Fokstieren zien het verschil niet. Die springen op alles wat stilstaat en op een koe lijkt. Het zaad vangen we op in een kunstschede. De hoeveelheid zaad van één sprong lijkt qua volume op dat van een mens. Met eigeel verdunnen we het tot zo’n 500 rietjes.”

Jorryn was pas 6 jaar oud. Reageerden uw medewerkers emotioneel?

„Emotioneel word je als er iets met een kind gebeurt. Iedereen was geschokt. Voor de stierenverzorgers was Jorryn een attente, niet nerveuze stier. Op de wand van ons laboratorium hangt een fotoportret van twee bij twee meter. Nee, we eten geen biefstukken van Jorryn. Hij is afgevoerd naar een destructiebedrijf.”

Arjen Ribbens