Duits museum Europa’s beste

Het Duitse Emigratiecentrum in Bremerhaven heeft zaterdag de Europese prijs voor het Museum van het Jaar gewonnen.

Volgens het Europese Museum Forum, die de verkiezing organiseerde, is het museum vooral zo bijzonder omdat „de theatertechniek en de effectieve multimedia installaties de bezoeker van de haven naar het schip en uiteindelijk naar de kust transporten, zodat ze dezelfde onzekerheid ervaren als de emigranten voelden bij hun aankomst in het Beloofde Land.”

Het Europese Museum Forum reikt sinds negen jaar de Europese prijs voor het Museum van het Jaar uit.

Twee Nederlandse musea kregen een eervolle vermelding. Geen slechte score, want slechts twee andere Europese musea prijken op dit erelijstje. Zowel het psychiatrie museum Het Dolhuys in Haarlem als het Utrechtse Spoorwegmuseum kregen de vermeldingen wegens hun „uitstekende visie, innovatieve benadering en de speciale aandacht voor de wensen van hun bezoekers.” De andere musea op het lijstje eervolle vermeldingen waren het Paul Klee Centrum in Bern en het Franse Museum van de regio Bresse.

Paul van Vlijmen, de directeur van het Spoorwegmuseum, was in Alicante aanwezig bij de prijsuitreiking. Hij ontving de oorkonde uit handen van de beschermvrouwe van de prijs, de Belgische koningin Fabiola. „In de zuidelijke landen nemen ze het bijzonder hoog op, zo’n prijs,” vertelt Van Vlijmen. „Er was een geweldig diner voor 400 mensen, de champagne vloeide rijkelijk en de afsluiting werd gevierd met een vuurwerkshow zoals ik nog nooit heb gezien.”

Van Vlijmen is erg blij met de vermelding, „vooral omdat er zoveel Nederlandse musea van hoge kwaliteit genomineerd waren.” De winnende factor is volgens hem de bijzondere manier geweest waarop het Spoorwegmuseum zijn bezoekers benadert. „We gaan nieuwe richtingen in met het publiek. In de inrichting van het museum staat de energie van de bezoeker centraal. Eerst hebben we het actieve gedeelte, dan een theatervoorstelling en daarna kun je bijkomen in een karretje.” De oorkonde hangt inmiddels aan de muur in Van Vlijmens kantoor naast de prijs voor de beste Nederlandse attractie die het museum vorig jaar ontving.

In 2005 won het Openluchtmuseum in Arnhem de Europese prijs. De jury toen: „Een excellent voorbeeld voor andere klassieke musea die nieuwe wegen willen inslaan en vernieuwende, experimentele en creatieve projecten wensen te integreren.”