Dorp in Kansas verwoest door tornado

Dorp in Kansas verwoest door tornado Greensburg. Een tornado heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het dorp Greensburg in de Amerikaanse staat Kansas verwoest. Zeker tien mensen kwamen om in het Zuiden van de Verenigde Staten tijdens de stormen van vrijdagnacht en zaterdag. Een onbekend aantal mensen is nog vermist. Bijna alle gebouwen van Greensburg werden verwoest of liepen zware schade op. De enige gebouwen die na afloop nog overeind stonden, waren enkele witte graansilo’s. „Dit was een van de meest verwoestende tornado’s ooit in Kansas”, zei de politicus Jerry Moran die Kansas vertegenwoordigt in het Congres. De 1.500 inwoners vrezen dat delen van het dorp niet meer gered kunnen worden. „Mijn huis is nog te repareren”, zei Cheryll Behm. „Maar heel veel andere huizen niet meer. Ik ben bang dat Greensburg niet herbouwd zal worden. Er is geen beginnen aan. Heel Main Street is weg.” Kijk hoe tornado’s ontstaan in een interactieve graphic op de site van de Amerikaanse krant USA Today via: www.usatoday.com/ weather/storms/tornadoes/ 2007-05-05-kansas_N.htm Foto AP, Orlin Wagner Widespread destruction is shown in Greensburg, Kan., Saturday, May 5, 2007. Most of this southwest Kansas town was destroyed by a tornado, part of a violent storm system blamed for at least nine deaths, officials said Saturday amid warnings of more severe weather. The tornado that struck Greensburg late Friday damaged about 95 percent of the town about 110 miles west of Wichita and 50 miles north of the Oklahoma state line, City Administrator Steve Hewitt said Saturday. (AP Photo/Orlin Wagner) Associated Press

Een tornado heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het dorp Greensburg in de Amerikaanse staat Kansas verwoest. Zeker tien mensen kwamen om in het Zuiden van de Verenigde Staten tijdens de stormen van vrijdagnacht en zaterdag. Een onbekend aantal mensen is nog vermist.

Bijna alle gebouwen van Greensburg werden verwoest of liepen zware schade op. De enige gebouwen die na afloop nog overeind stonden, waren enkele witte graansilo’s. „Dit was een van de meest verwoestende tornado’s ooit in Kansas”, zei de politicus Jerry Moran die Kansas vertegenwoordigt in het Congres.

De 1.500 inwoners vrezen dat delen van het dorp niet meer gered kunnen worden. „Mijn huis is nog te repareren”, zei Cheryll Behm. „Maar heel veel andere huizen niet meer. Ik ben bang dat Greensburg niet herbouwd zal worden. Er is geen beginnen aan. Heel Main Street is weg.”

Kijk hoe tornado’s ontstaan in een interactieve graphic op de site van de Amerikaanse krant USA Today via:www.usatoday.com/weather/storms/tornadoes/2007-05-05-kansas_N.htm