Dorp in Kansas verwoest door tornado

Een tornado heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het dorp Greensburg in de Amerikaanse staat Kansas verwoest. Zeker tien mensen kwamen om in het Zuiden van de Verenigde Staten tijdens de stormen van vrijdagnacht en zaterdag. Een onbekend aantal mensen is nog vermist.

Bijna alle gebouwen van Greensburg werden verwoest of liepen zware schade op. De enige gebouwen die na afloop nog overeind stonden, waren enkele witte graansilo’s. „Dit was een van de meest verwoestende tornado’s ooit in Kansas”, zei de politicus Jerry Moran die Kansas vertegenwoordigt in het Congres.

De 1.500 inwoners vrezen dat delen van het dorp niet meer gered kunnen worden. „Mijn huis is nog te repareren”, zei Cheryll Behm. „Maar heel veel andere huizen niet meer. Ik ben bang dat Greensburg niet herbouwd zal worden. Er is geen beginnen aan. Heel Main Street is weg.”

Kijk hoe tornado’s ontstaan in een interactieve graphic op de site van de Amerikaanse krant USA Today via:www.usatoday.com/weather/storms/tornadoes/2007-05-05-kansas_N.htm