‘Don Leo’ voor even terug bij vrienden in de Kuip

Hij moest er niet eens een nachtje over slapen, drie uur na een telefoontje van Feyenoord vrijdagavond besliste Leo Beenhakker dat hij de ‘oude vrienden’ uit Rotterdam-Zuid wel uit de nood wilde helpen. Hij is de komende twee weken interim-trainer van Feyenoord op ‘no cure no pay’-basis. De 64-jarige coach moet de voetbalclub via de play-offs aan een ticket voor het UEFA-Cuptoernooi zien te helpen. Feyenoord start de play-offs donderdagavond met een wedstrijd bij Groningen. Zondagmiddag volgt de return in Rotterdam.

Beenhakker werd vanmiddag in de Kuip voorgesteld. Hij deed dat ‘zonder gedicht’, grapte hij, verwijzend naar het vers waarmee Louis van Gaal indertijd zijn terugkeer bij Ajax luister bijzette. Beenhakker wist ook niet te vertellen waarom hij het doet. „Noem het gevoel, daar moet je niet te sentimenteel over doen. Feyenoord heeft een probleem, ik vind het de moeite waard om te proberen hier voor een mooi en waardig slot van het seizoen te zorgen.”

Feyenoord moest op zoek naar een interim-trainer na het ontslag van Erwin Koeman afgelopen donderdag. Koeman zei onvoldoende gemotiveerd te zijn Feyenoord nog langer te leiden en stapte zelf op. Vrijdagavond had technisch directeur Peter Bosz voor het eerst contact met Beenhakker, momenteel bondscoach van Polen. Bosz zocht iemand die op korte termijn een omslag kan bewerkstelligen en tegelijk de club kent, en daarvoor leek ‘Don Leo’ uitermate geschikt. De ex-trainer van Feyenoord kwalificeerde zich bijvoorbeeld met het kleine Trinidad & Tobago voor het afgelopen WK in Duitsland. Beenhakker stemde in met het voorstel van Feyenoord, omdat het makkelijk is te combineren met zijn taak in Polen.

Beenhakker sprak dit weekend al met de hulptrainers Henk Duut en John Metgod en ‘mijn maatje’ Erwin Koeman. Hij meldde zich vanochtend in Rotterdam en gaf vanmiddag de eerste training. „Het is maar voor maximaal twee weken. Dat is inderdaad wel heel kort. Maar dat is ook een nieuwe ervaring”, zei hij lachend.

Beenhakker was de laatste coach die in 1999 met Feyenoord de landstitel won. Het jaar daarna presteerde de club onder zijn leiding ook behoorlijk goed in de Champions League en bereikte het de tweede ronde. Beenhakker, die ook nog Real Madrid en het Nederlands elftal coachte, vertrok nog tijdens het seizoen als technisch directeur naar Ajax en werd in de Kuip opgevolgd door Bert van Marwijk. Die won in 2002 met Feyenoord nog de UEFA Cup, maar Beenhakker erkende dat het sindsdien snel bergaf is gegaan met zijn ‘oude liefde’. „Ik ken de redenen daarvoor niet en wil ze ook niet kennen. Ik richt me nu op de spelersgroep en FC Groningen. Ik zal bij Feyenoord toch nog wel elf spelers vinden die hetzelfde doel hebben als de club en als ik? Het gaat om Europees voetbal, dat lijkt me duidelijk.”