Boulevardblad Bild wil verhuizen naar Berlijn

Het bericht bevat onmiskenbaar ironie: boulevardblad Bild – met een dagelijkse oplage van bijna 3,5 miljoen exemplaren Europa’s grootste krant en een niet te onderschatten machtsfactor in de Duitse politiek – wil verhuizen naar Berlijn. Hoofdredacteur Kai Diekmann maakte dit voornemen wereldkundig in de conservatieve FAZ.

De combinatie van Bild, hoofdzakelijk gevestigd in Hamburg, en Berlijn staat vooral voor de heftige ideologische botsingen in de jaren zestig en zeventig tussen enerzijds Bild en Springer – het in 1946 door de overtuigd anti-communistische Axel Springer opgerichte uitgeefconcern – en anderzijds de linkse studentenbeweging. Na de aanslag in 1968 op studentenleider Rudi Dutschke bekogelden woedende studenten de Springer-dependance in West-Berlijn. In hun ogen had Bild, door Dutschke daags tevoren te bestempelen als ‘volksvijand nr. 1’, de weg geplaveid voor de aanslag.

Het eerste in Berlijn vervaardigde nummer van Bild moet verschijnen op 3 oktober, de dag waarop Duitsland de Wiedervereinigung viert. Dit streven vormt een eerbetoon aan de in 1985 overleden Axel Springer.

Vermoedelijk betrekt Bild in Berlijn de al bestaande Springer-dependance, aan de Axel-Springer Strasse. Toepasselijk: deze straat kruist de Rudi-Dutschke-Strasse.