‘Beste hockeydoelman ter wereld’ redt HGC

HGC dwong gisteren dankzij doelman Guus Vogels een derde duel af tegen Rotterdam, in de halve finales van de play-offs om de hockeytitel.

Rob Schoof

Wassenaar, 7 mei. - Het scheelde een haar of doelman Guus Vogels was er na de laatste wedstrijd van vorig jaar vandoor gegaan. Alles wat mis kon gaan was misgegaan bij HGC. Alleen degradatie bleef de roemruchte club uit Wassenaar bespaard. Maar de 32-jarige doelman van het Nederlands elftal werd overgehaald te blijven – en gisteren wist hij waarom. Na een verbazingwekkende wederopstanding staat de club in het honderdste levensjaar in de halve finales van de play-offs om het kampioenschap van Nederland.

Zaterdag was Rotterdam op eigen veld, voor 4.000 toeschouwers, nog te sterk voor HGC (4-2). Gisteren had Rotterdam in Wassenaar de beste kansen om zich direct te plaatsen voor de finale tegen Bloemendaal, ware het niet dat een ontketende Vogels op de Roggewoning alles uit zijn doel ranselde wat er op hem af kwam.

Woensdag valt de beslissing. Het derde duel wordt ook op het veld van HGC gespeeld, omdat die club in de competitie als tweede was geëindigd, vóór Rotterdam.

Het was veelzeggend voor de prestatie van Vogels dat Rotterdam voor het eerst dit seizoen niet kon scoren. En toch, ondanks het verdedigende spel, kreeg Rotterdam in Wassenaar veel mogelijkheden om de wedstrijd al in een vroeg stadium te beslissen. Maar telkens stond of vloog Vogels in de weg, bij inzetten van de sticks van Phil Burrows, Robert Tigges, Mark van Lambaart en de Pakistaanse strafcornerschutter Sohail Abbas.

Doordat ook HGC slordig met de kansen omging, werd er niet gescoord in de reguliere speeltijd. In de achtste minuut van de verlenging viel de beslissing, toen Barry Middleton uit een vrije slag van Bram Lomans de ‘golden goal’ binnentikte (1-0).

Maar ondanks zijn winnende treffer stond Middleton liever stil bij de fabelachtige reddingen van zijn doelman. „Guus is de beste keeper ter wereld. Zo keept hij al het hele jaar. Hij is ongelooflijk.”

„Dit voelt heerlijk”, glunderde Vogels zelf ook. „Ik ben trots op de jongens. Het hing aan een zijden draadje. Het was lastig spelen doordat Rotterdam zich als een muur neerzette voor de 23-meterlijn en op de counter speelde.”

De comeback van HGC, dat zich voor het eerst in vier jaar weer plaatste voor de play-offs, komt ook voor Vogels onverwacht. „We hebben drie moeilijke jaren gehad, zeer teleurstellend. Ik dacht na de laatste wedstrijd: ik ben weg. Daar ben ik heel eerlijk in geweest tegen de club.” Vogels liet de club weten dat hij er niets voor voelde de rest van zijn loopbaan overgeleverd te zijn aan degradatiehockey.

Maar HGC vroeg Vogels zijn besluit een paar weken uit te stellen, om aan te tonen dat er echt veranderingen op komst waren, met als doel de terugkeer in de top. „Dat hebben ze waargemaakt”, zegt Vogels. „Het budget ging omhoog, er zijn spelers gekomen die andere jaren niet wilden komen. Er is veel gebeurd. Met dit als resultaat.”

Vogels vormt dit seizoen met zijn oude makker Bram Lomans, teruggehaald uit het tweede, de ruggegraat van ‘het nieuwe HGC’. Versterking kwam er verder door de komst van topspits Middleton en de terugkeer van de Canadese spelverdeler Rob Short, die naar Rotterdam was uitgeweken.

Maar het succes van dit seizoen had Vogels in zijn stoutste dromen niet meer verwacht. „We hadden gehoopt op de topzes”, zegt Vogels. „Maar de opmars gaat maar door. We hebben onze doelstellingen steeds naar boven moeten bijstellen, met dit als hoogtepunt – tot nu toe. Ik heb in drie jaar niet zoveel publiek gezien als nu.”

Een finaleplek zit er zeker in, denkt Vogels. „Rotterdam en HGC zijn aan elkaar gewaagd. De ploeg die het beste met de spanning om gaat, is woensdag in het voordeel. Dat zijn wij, denk ik. Vandaag konden we de druk ook beter aan.”