Belegde broodjes

Kleffe kadetten met kunstboter en knalroze cornedbeef. Bruine bammen met boter en boerenkaas. Panini’s met pesto, pomodori en prosciutto di Parma. Duistervolkoren desembolletjes met duindoornjam. Bagels met Bawykov-zalm en bieslookroom. Tosti’s met kaas, met ham, met salami, met rosbief, of alle vier. Ik ben heel slecht in kiezen, dus zeggen jullie het maar.

Van belegde broodjes heeft iedereen verstand en dus mag iedereen meepraten op mijn weblog. Dat mag altijd al, en over elk onderwerp, maar dit keer heb ik besloten er een prijsvraag van te maken.

De opdracht: bedenk een lekker belegd broodje dat past bij nrc.next en plaats het recept op nrc.nl/kokenetc.

De regel: alles wat je in de verste verte een belegd broodje kunt noemen, doet mee, dus ook clubsandwiches, handgesneden boterhammen, Italiaanse bollen, mueslibroodjes, pita’s, baguettes, etc.

De prijs: de ontwerper van het winnende next-broodje krijgt een picknickpakket thuisgestuurd, en zijn of haar recept komt aanstaande vrijdag in de krant.

Vandaag een verwensandwich met een Belgisch tintje. Gandaham is een gezouten en minimaal negen maanden gerijpte ham uit een Gentse fabriek. Voor een industriële ham is de smaak verbazingwekkend complex en delicaat. Als je geen Gandaham kunt vinden, kun je Ardenner ham nemen, liefst de soort die niet gerookt maar gedroogd is. Vraag de slager in elk geval om hem iets dunner te snijden dan hij gewend is; daarmee komt het zachte, boterige van de ham beter naar voren. Gebruik bij voorkeur lichtbruin zuurdesembrood met een knapperige korst. Als het zo uitkomt, kun je in plaats van de witte asperges ook groene nemen. In dat geval hoef je ze niet te schillen en slechts vijf tot acht minuten te stomen.

Voor 4 personen:

1 bundeltje witte asperges

2 eieren

4 sneden brood

100 g Gandaham, dun gesneden

een handje verse kervel

1 theelepel (Gentse) mosterd

2 eetlepels mayonaise

Schil de asperges, breek het onderste, houtige deel eraf en leg ze in een stoommandje of vergiet. Breng in een grote (stoom)pan een laagje water met de aspergeschillen aan de kook. Hang het stoommandje of vergiet boven het kokende water, dek af en stoom de asperges ongeveer een kwartier beetgaar. Kook de eieren 5 minuten als je van een iets smeuïge dooier houdt, of 8 tot 10 minuten als je ze hard wilt hebben. Je kunt ze ook meestomen door ze halverwege de stoomtijd tussen de asperges te leggen. Rooster de boterhammen. Houd een paar blaadjes kervel apart en hak de rest fijn. Roer de kruiden samen met de mosterd door de mayonaise. Laat de eieren schrikken, pel en halveer ze. Beleg de boterhammen met ham, asperges, ei en een schepje kervelmayo. Versier met de blaadjes kervel.

Wil jij kans maken op een picknickpakket? Bedenk een nrc.next-broodje en stuur je recept naar nrc.nl/kokenetc