Banktrio biedt nu ook op LaSalle

Het bankentrio dat ABN Amro wil overnemen, heeft dit weekeinde 24,5 miljard dollar (18 miljard euro) geboden op het Amerikaanse dochterbedrijf LaSalle van ABN Amro. Dat melden internationale media als de Financial Times en de Wall Street Journal. ABN Amro kon gisteravond niet worden bereikt voor commentaar.

Met dit bod gaat het bankentrio de strijd aan met het Britse Barclays, dat een ‘vriendelijk’ bod van 67 miljard euro op geheel ABN Amro heeft uitgebracht. Het bankentrio (Royal Bank of Scotland, het Belgisch-Nederlandse Fortis en het Spaanse Santander) heeft aangekondigd dat het 72 miljard euro over heeft voor heel ABN Amro. Na een overname door Barclays zou ABN Amro zijn Amerikaanse dochter kwijtraken maar verder intact blijven; na een overname door het bankentrio zou de Nederlandse bank opgesplitst worden.

LaSalle staat op dit moment centraal in de overnamestrijd om de Nederlandse bank. ABN Amro besloot twee weken geleden LaSalle aan de Amerikanen te verkopen – en ging op hetzelfde moment akkoord met een overnamebod van het Britse Barclays.

Het tegenbod op LaSalle van het consortium van de drie Europese banken zou onderdeel zijn van een overnamebod op heel ABN Amro. Het bod van het trio is 3,5 miljard dollar hoger dan de 21 miljard dollar die rivaal Bank of America wil betalen.

De situatie rond LaSalle is gecompliceerd. De Amsterdamse Ondernemingskamer oordeelde donderdag dat ABN Amro zijn dochter voorlopig niet mag verkopen aan Bank of America, maar die verkoop eerst moet voorleggen aan de aandeelhouders – een beschikking die was gevraagd door de Vereniging van Effectenbezitters. Het oordeel van de rechter was voor Bank of America reden om ABN Amro vrijdag al te dagen bij de rechtbank in New York. De Ameri-kanen stellen dat zij LaSalle hebben gekocht. Bank of America heeft nu in elk geval het recht om het bod van het bankentrio weer te evenaren.

Lees blogs over de strijd om ABN op www.nrc.nl/expertblog