Ajax de gelukkigste, AZ weer zonder prijs

Ajax-middenvelder Edgar Davids springt juichend in de armen van ploeggenoot John Heitinga nadat hij de beslissende strafschop heeft benut in de bekerfinale tegen AZ. Foto Bas Czerwinski 06-06-2007, ROTTERDAM. AZ-AJAX BEKERFINALE. EDGAR DAVID VIERT MET JOHN HEITINGA FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

AZ1Ajax w.n.s.1

Ruststand 1-0. 4. Dembélé 1-0, 50. Huntelaar 1-1. Schds: Van Egmond. Tsch: 42.000.

De bekerfinale was vooraf betiteld als een troostfinale, maar de selectie van Ajax vierde de zwaarbevochten overwinning op AZ als een hoofdprijs. Edgar Davids rende na zijn beslissende strafschop als een dolle over het veld van de Rotterdamse Kuip. De middenvelder had sinds de verloren Champions League-finale in 1996, tegen Juventus, geen penalty meer genomen. Aanvoerder Jaap Stam hield de zeventiende beker uit de clubgeschiedenis van Ajax omhoog. „De gelukkigste heeft gewonnen”, gaf Ajax-coach Henk ten Cate ruiterlijk toe. „De waarheid is dat AZ de eerste drie kwartier van de reguliere speeltijd en in de verlenging beter was.”

Nadat Ajax een serie van zestien elfmetertrappen in zijn voordeel had beslist, kreeg Ten Cate een sms’je van een vriend. „Hij schreef: ‘Dit is geen troostprijs, maar een hoofdprijs als troost.” Met de bekerwinst kreeg het wisselvallige seizoen van Ajax toch nog een beetje kleur. De nummer twee van de reguliere competitie begint woensdag in de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League tegen Heerenveen. Ten Cate: „We hebben niet eens de tijd te genieten van deze overwinning. Er is nog een huldiging speciaal voor onze supporters. We hebben wat geblesseerden. Huntelaar had last van zijn kuit, maar hij vloog me bijna aan toen ik hem wilde wisselen.”

Zo groot als de vreugde was bij Ajax, zo groot was het verdriet bij het AZ van trainer Louis van Gaal. De ploeg die vorige week op de slotdag van de competitie door een nederlaag bij Excelsior het kampioenschap misliep, greep nu opnieuw naast een prijs. De jeugdige Ryan Donk eindigde als de schlemiel van de avond. De jonge verdediger van AZ miste de strafschop die eigenlijk was voorbestemd voor Danny Koevermans. Die spits trok zich op het laatste moment terug. Met gebogen hoofden verlieten de profs van Alkmaar Zaanstreek het veld. „We grijpen nu overal naast. Wat een mooi seizoen was, eindigt nu eigenlijk als een kutseizoen”, stelde Koevermans. AZ moet zich nu gaan opladen voor een dubbele ontmoeting in de play-offs tegen FC Twente.

Van Gaal wees erop dat zijn ploeg net als eerder dit seizoen tegen Werder Bremen (UEFA Cup) en Excelsior benadeeld was door de arbiter. „Het afgekeurde doelpunt van Donk had een strafschop moeten zijn omdat hij werd gehinderd door Gabri. Vervolgens hoorde ik dat Van Egmond vooraf heeft besloten dat de strafschoppenserie op het doel voor het vak van de Ajax-supporters moest worden genomen. Deze man floot de hele wedstrijd in ons nadeel.”

Zowel de spelers van Ajax als AZ betitelden de bekerfinale als „een knotsgekke wedstrijd”. Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Dick van Egmond gaven beide elftallen elkaar niets cadeau. Moussa Dembélé brak de wedstrijd al in de vierde minuut open. De spits van AZ maakte na een prachtige actie de 1-0.

Na de openingstreffer ontspon zich een keihard duel. Van Egmond liet bijna zeventig minuten alles toe. Jaap Stam vocht keiharde gevechten uit met Dembélé, Cziommer kreeg enkele aanslagen te verwerken van Gabri. Dit tot grote woede van AZ-trainer Louis van Gaal, die schreeuwend met een kladblok in de hand de arbiter tot de orde probeerde te roepen.

Van Gaal had zich na twaalf minuten al opgewonden toen Ajax aan een strafschop ontsnapte. John Heitinga haalde Cziommer neer, maar Van Egmond weigerde de bal op de stip te legen. Zes minuten later veerde de aanhang van AZ op nadat Donk de bal in het net tikte. Van Egmond keurde het doelpunt aanvankelijk goed, maar op aanwijzingen van zijn grensrechter annuleerde hij de treffer wegens hands.

Ajax nam naar mate de wedstrijd vorderde steeds meer het initiatief en drukte AZ naar achteren. Onder leiding van de opnieuw sterk spelende middenvelder Wesley Sneijder speelde de formatie van Henk ten Cate het beste voetbal. Sneijder stond vijf minuten na rust ook aan de basis van de 1-1. De middenvelder speelde Huntelaar vrij die de gelijkmaker binnenschoot.

Ajax dreigde AZ in de tweede helft te overlopen. De ploeg van Van Gaal loerde slechts op een counter. Toch slaagden de Ajacieden er niet in grote kansen af te dwingen. Een kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd werd verdediger Urby Emanuelson om tactische redenen gewisseld. Hij verliet onmiddellijk de Kuip: zijn vrouw stond op het punt te bevallen.

In de 88ste minuut raakte Ajax Gabri kwijt door een rode kaart. Hij gaf Demy de Zeeuw een klap. Na de wedstrijd bood hij zijn excuses aan.

„Een domme overtreding”, zei Ten Cate. Ajax wankelde in de verlenging, maar AZ wist een paar grote kansen niet af te maken. Mogelijk spelen de twee teams binnenkort een nieuwe ‘troostfinale’ om een plek in de voorronde van de Champions League.