Aangifte wegens fraude bij moskee

Het nieuwe bestuur van de nog te bouwen Westermoskee in Amsterdam heeft aangifte gedaan tegen oud-directeur Üzeyir Kabaktepe wegens verduistering. Ook is er voor ruim 1,5 miljoen euro beslag gelegd op onroerend goed van de Turkse zakenman Kabaktepe.

Volgens het nieuwe bestuur van de Westermoskee en Turkse moskeevereniging Milli Görüs is er onder het bewind van Kabaktepe ruim 1,5 miljoen euro verdwenen, dat bestemd was voor de bouw van de moskee. Nadat Kabaktepe was afgezet moest hij van de rechter alle administratie overhandigen aan de nieuwe directeur Fatih Dag. Volgens de advocaat A. Köker van Dag weigert Kabaktepe dat te doen. „Hij wil dat alleen doen als hij een verklaring krijgt dat hij gevrijwaard wordt van alle aansprakelijkheid.” Die wil Dag niet geven.

Kabaktepe was tot november vorig jaar directeur van de vennootschap die de Westermoskee samen met woningcorporatie Het Oosten moet gaan bouwen. Hij werd afgezet door de aandeelhouders wegens wanbeleid. Kabaktepe vocht zijn ontslag aan, maar de rechter bepaalde vervolgens dat het ontslag terecht was.

Vorige week diende een zaak bij de rechtbank in Amsterdam waarin 1,5 miljoen euro werd teruggeëist van Kabaktepe. Volgens advocaat Köker kan het wel een jaar duren voor de rechter in deze procedure beslist. Mocht het nieuwe bestuur de zaak van Kabaktepe winnen, dan zal het onder meer een huis en een kantoorgebouw van Kabaktepe verkopen om de 1,5 miljoen euro bij elkaar te krijgen.

Oud-directeur Kabaktepe laat telefonisch vanuit Istanboel weten dat hij zich geen enkele zorgen maakt. „Er is geen sprake van verduistering. Iedereen kan wel wat roepen.” Dat hij zou weigeren administratie te overleggen is ook onzin. „Ik werk volledig mee. Ik los het allemaal op.” Volgens hem is er sprake van „heel veel onwetendheid”. Hij hoopt dat „die moskee gewoon gebouwd zal worden”.