Wolfowitz: regels waren onduidelijk

Wereldbankpresident Paul Wolfowitz wijt de controverse rond de promotie van zijn vriendin Shara Riza bij deze bank aan 'ambivalente regels en onduidelijke bestuursmechanismen' bij het instituut.

Dit heeft Wolfowitz geschreven in een brief aan Herman Wijffels, het bestuurslid van de Wereldbank dat het panel van het bestuur leidt dat de controverse onderzoekt.

Het panel zou dit weekeinde verslag uitbrengen van zijn bevindingen aan het bestuur, waarna een voorlopig rapport ook naar de regeringen van de bij de bank aangesloten landen wordt gestuurd. Volgende week vergadert het bestuur opnieuw over de kwestie.

Wolfowitz kwam vorige maand onder zware druk te staan na aantijgingen dat hij zijn vriendin, Shara Riza, in 2005 heeft bevoordeeld toen hij president van de Wereldbank werd. Riza, die werkzaam was bij de Wereldbank, werd toen overgeplaatst omdat interne regels verbieden dat partners binnen een en dezelfde hiërarchie vallen. Haar salaris bleek naderhand fors te zijn opgeschroefd.

Ad Melkert, destijds voorzitter van de Ethische Commissie die moet toezien op dergelijke gevoelige kwesties, zei deze week tegen het bestuur dat hij niet op de hoogte was van het arbeidsvoorwaardenpakket van Riza. Wolfowitz houdt in zijn brief aan Wijffels vol dat hij in goed vertrouwen heeft gehandeld.

Waarnemers verwachten dat het bestuur hem nu kan vragen om op te stappen, een signaal kan geven dat het vertrouwen in hem te klein is geworden, hem een reprimande kan geven of zich van een oordeel kan onthouden.

Ook is een compromis mogelijk, waarbij wordt gesteld dat Wolfowitz in goed vertrouwen heeft gehandeld, maar toch zelf ontslag neemt. Tot nu toe stelt de Amerikaanse regering-Bush zich op achter Wolfowitz, die tot 2005 onderminister van defensie was. Zijn brief aan Wijffels wordt gezien als de aanzet voor zo’n compromis.

breaking view: pagina 27