Vrijmarkt valt tegen

De vrijmarkt heeft veel minder opgeleverd dan verwacht. Vóór Koninginnedag dachten Nederlanders dat ze gezamenlijk in totaal voor ruim 260 miljoen euro aan spullen zouden verkopen, zo bleek uit onderzoek van de ING Bank.

Maar toen het onderzoek deze week werd herhaald, bleek dat in totaal 200 miljoen euro was verdiend, 60 miljoen minder dan verwacht.

Dat verschil komt vooral doordat veel minder mensen aan de vrijmarkten meededen. Vooraf dachten nog 2,7 miljoen mensen langs de straat te gaan staan, achteraf bleken slechts 1,8 miljoen dat ook werkelijk te hebben gedaan.

De handelaren verdienden per persoon wel meer dan verwacht: 111 euro in plaats van de verwachte 98. Mannen verkochten met een gemiddelde opbrengst van 126 euro meer dan vrouwen, die 96 euro omzetten. Maar mannen verkochten wel minder dan ze zelf verwachtten, terwijl bij vrouwen de opbrengst juist flink hoger (25 euro) lag dan ze hadden gedacht.

Het onderzoek is onderdeel van onderzoek van de ING naar onbenut geld bij particulieren.