Verhagen stuurt Palestijnse minister terug

Op verzoek van Nederland heeft de Belgische politie gisteren een Palestijnse minister op vliegveld Zaventem gedwongen terug te vliegen naar Caïro. Hij was op weg naar Nederland.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) weigerde de minister, Basem Naim van Jeugd en Sport, de toegang tot Nederland omdat hij lid is van Hamas. Die organisatie staat op de Europese lijst van terroristische organisaties omdat die de staat Israël niet erkent en geweld niet heeft afgezworen.

Een dag eerder had Verhagen Naims visum ingetrokken. Naim zou vandaag deelnemen aan een door het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit (PPMS) georganiseerde conferentie in Rotterdam. Volgens het PPMS is de minister „als een hond behandeld.”

De Hamas-minister had het visum gekregen van de Nederlandse ambassade in de Palestijnse gebieden. „Dat was gewoon fout”, erkende Buitenlandse Zaken gisteravond. Volgens een woordvoerder van de minister is het visum verstrekt omdat er, bij de vertaling van de naam van Naim van het Arabische naar het Latijnse schrift, een spelfout is gemaakt. Toen Buitenlandse Zaken donderdag de fout ontdekte, is telefonisch contact opgenomen met Naim, aldus het departement. Dat gebeurde op het moment dat de Palestijnse minister in een KLM-vliegtuig wilde stappen naar Nederland. De KLM heeft hem toen als passagier geweigerd.

De minister probeerde gisterochtend vanuit Caïro alsnog naar Nederland te komen via de luchthaven Zaventem. Toen ‘Den Haag’ dat ontdekte, zijn de Belgische autoriteiten ingeschakeld. Na zijn landing heeft de Belgische politie de Palestijnse minister gedwongen terug te vliegen.

De Palestijnse minister van Informatie, Mustafa Barghouti, heeft gisteravond „verrast” gereageerd op het besluit van Nederland om het visum in te trekken, zo meldt persbureau ANP. Barghouti, geen Hamas-lid, zei te mogen verwachten dat „Nederland een afgewogen standpunt inneemt tussen Israël en de Palestijnen”.