The Field: From Here We Go Sublime

The Field: From Here We Go Sublime (Kompakt; distr. N.E.W.S.) ****-

The Field: From Here We Go Sublime (Kompakt; distr. N.E.W.S.)

Er gebeurt schijnbaar weinig op From Here We Go Sublime, voor een plaat die zo behendig tussen zoveel genres balanceert: techno, minimal, shoegaze, ambient, trance. Ja, trance, al mijdt Axel Willner, enig lid van de Zweedse ‘groep’ The Field, de grootscheepse climaxen van de Tiësto’s dezer wereld als de pest. Hij legt een ritme neer, zet een sfeer op, doet op een geniepige manier aan spanningsopbouw en ziedaar, bij de eerste de beste hint van een melodie springt de luisteraar al blij verrast op. Dat spel beheerst Willner tot in de puntjes, zoals hij ook net niet te ver gaat in het suikerzoet glaceren van zijn muziek, in mistige lagen over de beats gevouwen. Hij bouwt knap voort op een zekere, vooral Duitse ambient-techno-traditie, vooral die van Gas, maker van een paar sterke en, het moet gezegd, veel compromislozere platen. En laat Gas-man Wolfgang Voigt nou mede-eigenaar zijn van het gezichtsbepalende Keulse minimal-label Kompakt, dat ook deze fraaie, traditiebestendige plaat onder de mensen brengt.

JACOB HAAGSMA