Televisie Voorkeur

Chimpansees gaan ’s avonds om zeven uur slapen en staan om zeven uur ’s ochtends weer op. Ze maken kabaal als ze honger hebben en vechten voor een vrouwtje. OverLeven, Canvas, 22.00-22.35u. Ellis, Gerry

Actualiteiten

Buitenhof. Buitenhof reflecteert, in het kader van de Franse verkiezingen van aanstaande zondag, met schrijver Adriaan van Dis over het politieke klimaat in het land dat voor velen het voorbeeld was van alles wat goed was. De vraag is of het wel goed met gaat Frankrijk, afgemeten aan de inhoud en het niveau van de verkiezingsstrijd. Van Dis maakt een wandeling door ‘zijn’ Parijs, dat zich opmaakt voor de grote wisseling van de macht, en vertelt over zijn voorkeur als hij zou mogen stemmen. Ned.2, 12.05-12.55u.

Nova: Vijf jaar na Fortuyn. Discussie over het belang en de erfenis van de kortstondige maar turbulente carrière van Pim Fortuyn. Presentatie Felix Rottenberg. Ned.2, 22.10-22.30u.

Documentaire

Close up: Dwars - De erfenis van architect Carel Weeber. Docementaire over hoogleraar, architect en publicist Carl Weeber, die al decennia lang bekendstaat als een spraakmakend architect met vernieuwende en vaak rebelse ideeën over architectuur, bouwen, wonen en volkshuisvesting. Met beelden van markante ontwerpen zoals het Paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Osaka, het lange zwarte woningblok De Zwarte Madonna in Den Haag, de op de containercultuur geïnspireerde Peperklip in Rotterdam en Weebers eigen favoriet: de Oranje Schie gevangenis. Ned.2, 18.45-19.40u.

Panorama: Oorlog in onderaanneming. Het Amerikaanse leger levert het merendeel van de manschappen voor de oorlogen in Irak en Afghanistan. Maar het tweede contingent na de Amerikanen bestaat uit privémilities. Meestal gaat het om ex-militairen, gerekruteerd door speciaal hiervoor opgezette bedrijven. In Irak en Afghanistan breien die huurlingen een lucratief maar ook risicovol vervolg aan hun dienst in het officieële leger. Zonder de inbreng van de ingehuurde krachten klappen de oorlogsinspanningen van de geallieerden in elkaar. België 2 (Canvas), 20.00-21.05u.

Informatief

TV Show special: Pim Fortuyn thuis, hij had er zin an. Twee keer ontving Pim Fortuyn Ivo Niehe thuis. In december 2001 in Rotterdam en 10 dagen voor zijn dood in zijn huis in Provesano. Herhaling en een terugblik op de ‘zeer persoonlijke’ gesprekken die tijdens de ontmoetingen werden gevoerd. Ned.1, 21.25-22.30u.

Muziek

Vrije Geluiden. Gasten zijn o.a. de in Nederland wonende Cubaanse zangeres Estrella Acosta met haar kwintet. Verder het Nederlandse ensemble Mimoon met Bulgaarse zang en muziek van Berg en Webern gespeeld door Jean-Guihen Queyras (cello) en Alexandre Tharaud (piano). Ned. 1, 10.35-11.30u.

Arena Jazzarchief. Programmamaker en contrabassist Hans Mantel selecteert oude jazzopnamen, deze keer van het North Sea Jazz Festival met daarin nooit eerder vertoonde beelden. Ned.2, 18.15-19.45u.

Kunst & cultuur

Boeken. Een gesprek met de Vlaamse journalist Pascal Verbeken over zijn reportageboek Arm Wallonië, Een reis door het beloofde land, waarin ontmoetingen met tientallen Walen wier kleine verhaal onlosmakelijk verbonden is met de grote geschiedenis van Wallonië: boeren, oud-mijnwerkers, winkeliers, professoren, bedrijfsleiders, illegalen, leraren, burgemeesters, asielzoekers, truckchauffeurs en cineasten. Ned.1, 11.30-12.00u.

Arena Matinee. Programma over het ballet Jeux waarvoor de Franse componist Claude Debussy de muziek componeerde. Met toelichtingen van musicoloog Leo Samama, de Amerikaanse choreograaf Millicent Hodson, scenisch adviseur Kenneth Archer, kunsthistoricus Edwin Becker en de Vlaamse choreografe Anne Teresa de Keersmaeker. De interviews worden afgewisseld met diverse archiefbeelden van o.a. het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Claus Peter Flor. Ned.2, 17.08-17.50u.

Sport

NOS Finale maand. Rechtstreekse verslagen van volleybal (mannen) en samenvattingen van volleybal, handbal (vrouwen) en hockey (mannen en vrouwen). Ned.1, 15.00-18.00u.

De wedstrijden. Rechtstreeks verslag van de finale om de KNVB beker tussen AZ en Ajax, met een voorbeschouwing en aansluitend een nabeschouwing met onder anderen Jan Mulder. Tien, 17.00u-20.30u.

NOS Studio sport. Aandacht voor de motorwedstrijden in Shanghai. Ned.1, 18.00-19.00u.

Snooker. Verslag van de finale van de wereldkampioenschappen snooker in Sheffield. BBC2, 16.00-18.30 & 21.00-24.00u.