Televisie Voorkeur

De sciencefictionfilms van de jaren vijftig inspireerden filmmakers als Steven Spielberg, George Lucas en Ridley Scott. Hierover gaat de documentaire UFO’s, ruimtemonsters en buitenaardse veroveraars. Close-up, Ned. 1, 13.05-13.55u. A flying object is seen on Vancouver Island, British Columbia in this October 8, 1981 photo. In May 2006, the British Ministry of Defence made public a top secret report on UFOs, concluding that three decades of sightings had failed to produce evidence of visiting extraterrestrials. To match feature Britain UFOS. NO ARCHIVES NO SALES REUTERS/Hannah McRoberts/UFO Sweden/Handout (SWEDEN) REUTERS

Actualiteiten

Terzake zaterdag: Slaag van de veerman. Op de vlucht voor de oorlog en ellende proberen miljoenen vluchtelingen uit Somalië en Ethiopië de kust met Jemen te bereiken om met te veel mensen op te kleine bootjes de Golf van Aden over te steken. Canvas, 20.15-20.50u.

Informatief

PREMtime. Gevoelens van onbehagen en vooroordelen worden uitgediept en besproken. Ned. 2, 15.25-16.00u.

Leven in vrijheid. Programma van de Nederlandse Moslim Omroep naar aanleiding van Nationale Bevrijdingsdag . Ned. 2, 17.10-18.05u.

NCRV Natuurlijk - Natuur in de stad. De ringweg rond Utrecht vormt een groot obstakel voor planten en dieren om in de stad te kunnen komen. In Utrecht willen ze dat mens en natuur makkelijker de stad in en uit kunnen. Ned. 2, 18.05-18.35u.

Blauw bloed. Over het bezoek van koningin Beatrix aan Venlo, waar ze een aantal beelden van Shinkichi Tajiri onthulde. Verder aandacht voor de rol van koningin Wilhelmina in de Tweede Wereldoorlog. En een terugblik op de jeugdjaren van prins Maurits. Ned. 2, 19.30-20.10u.

NOS Bevrijdingsdag 2007. Programma rond de nationale viering van de bevrijding, live vanaf de Amstel in Amsterdam. Met een impressie van de viering van Bevrijdingsdag in het hele land, en om 21.00 uur live vanaf de Amstel het 5-meiconcert met als hoofdgast Koningin Beatrix. Ook metJan Pronk, die de 5-meilezing geeft. Ned. 2, 20.30.22.15u.

Praatprogramma

Boter, kaas en eieren. Te gast: presentatrice Sylvana Simons, antropoloog Paula Kibbelaar en schrijfster Lydia Rood. Onderwerpen: Het negatieve imago van de zwarte man; Poorism: georganiseerde reizen naar arme gebieden, ofwel armoede als toeristische attractie; Je mag alles zeggen, maar wel met respect. Ned. 2, 14.55-15.25u.

Documentaire

Werelddoc: De kinderen van mijn vader. Meral Uslu op onderzoek naar haar vader Ata Uslu, een charmante avonturier, afkomstig uit een patriarchale boerenfamilie, die in de jaren zestig uit Turkije vertrok. Zijn vrouw bleef achter met de kinderen. Ned. 2, 14.00-14.55u.

Kunst

Vergezichten: Matangi Kwartet (3). Reallifesoap over het Matangi strijkkwartet. De jonge, bevlogen musici worden dicht op de huid gevolgd tijdens het werk en hun privéleven. Ned. 1, 13.55-14.25u.

Nostalgia tv. Opnamen uit Club Domino uit 1962 en 1963. Met deze keer Jacques Brel. Ned. 1, 14.25-15.00u.

Landschap als inspiratie: Pocket desert. In het enige woestijnachtige gebied in Canada maakt Richard E. Prince sculpturen aan de hand van voorwerpen uit de omgeving. Ned. 2, 16.35-16.55u.

Nieuw in Nederland. Over het beeld Het Doel van Santiago van Marius van Beek in het museum Beelden aan Zee te Scheveningen. Ned. 2, 16.55-17.10u.

The culture show. Met The Manic Street Preachers, Neil Hannon over het perfecte lied voor het Eurovisie Songfestival, cartoonist Steve Bell en Mark Kermode over Spiderman 3. BBC 2, 19.10-20.00u.

Making of Zwartboek. Making of van de Nederlandse speelfilm Zwartboek met in de hoofdrol Carice van Houten. RTL 5, 00.10-00.39u.

Amusement

Dit was het nieuws. Waarin teamcaptains Jan Jaap van der Wal en Raoul Heertje komisch commentaar leveren op nieuws en actualiteiten. Te gast: schrijver Kluun en Ron Jans, trainer van FC Groningen. Ned. 1, 21.25-22.05u.

Raymann is laat. Te gast is zangeres en actrice Joke Bruijs. Dierkundige Martin Gaus spreekt over het voornemen van de overheid om strenger op te treden tegen gevaarlijke honden. Ned. 1, 22.05-22.55u.

De Lama’s. Improvisaties van Ruben van der Meer, Tijl Beckand, Ruben Nicolai, Jeroen van Koningsbrugge en Jandino. Gebaseerd op de Channel 4-serie Whose line is it anyway. Ned. 3, 22.40-23.20u.

Muziek

TOTP2 goes Eurovision. Muziekspecial met opnames uit de archieven van Top of the pops. Met o.a. Abba, Cliff Richard, Bucks Fizz, Katrina and the Waves, Lulu, Sandie Shaw, Mary Hopkins, Nicole, Johnny Logan, Dana International en Lynsey De Paul. BBC 2, 23.40-00.40u.