Televisie Overige Films

Lethal Weapon 2 (Richard Donner, 1989, VS). Tweede deel in reeks buddy-thrillers rond grillige rechercheur Mel Gibson en zijn goeiige collega Danny Glover. Over speurtocht naar als Zuid-Afrikaanse diplomaat vermomde dealer. Veronica, 20.25-22.30u.

Bad Girls (Jonathan Kaplan, 1994, VS). Madeleine Stowe, Mary Stuart Masterson, Andie McDowell en Drew Barrymore spelen vier voortvluchtige prostituées in vrouwenwestern. Voor liefhebbers van vrouwen in corselet. RTL7, 20.30-22.25u.

Analyze That (Harold Ramis, 2002, VS). In plichtmatig vervolg op komedie Analyze This uit 1999 gaat maffiabaas Robert De Niro andermaal in therapie bij Billy Crystal. België 1, 21.20-23.00u.

Tears of the Sun (Antoine Fuqua, 2003, VS). Moslims zijn goddeloze barbaren in actiefilm waarin marinier Bruce Willis dokter Monica Bellucci en wat katholieken moet redden uit een burgeroorlog tussen moslims en christenen in Nigeria. RTL5, 22.00-0.10u.

The Last Samurai (Edward Zwick, 2003, VS). Gezwollen epos waarin Tom Cruise als Amerikaanse legerkapitein in Japan de samoerai leert begrijpen, een krijgersclan met strenge erecodes en fabuleuze gevechtstechnieken. Veronica, 22.30-1.15u.

De aanslag (Fons Rademakers, 1986, Nederland). Getrouwe verfilming van Harry Mulisch’ bestseller, naar een scenario van Gerard Soeteman. Over toeval en onverwerkt oorlogsverleden. Met Derek de Lint, Monique van de Ven, John Kraaykamp. Ned.2, 22.55-1.20u.

Zatôichi (Takeshi Kitano, 2003, Japan). Gave en humoristische samoerai-film gaat nergens over maar is een feest voor oog en oor. Kitano is bekend van harde politie-boeffilms als Violent Cop en van het tragische Hana-bi. Titelheld in deze kostuumfilm is een blinde samoerai die, als masseur vermomd, rondtrekt (Kitano zelf). Hij neemt het in een dorpje op tegen rivaliserende bendes en krijgt daarbij hulp van twee geisha’s die wraak willen. Voor Zatoichi tellen alleen de wetten van het gevecht. MTV, 24.00-1.30u.

Crazy/Beautiful (John Stockwell, 2001, VS). Authenticiteit en gebrek aan glamour onderscheiden deze film van al die andere films over opstandige, door hun ouders slecht begrepen, naar liefde hunkerende Amerikaanse tieners. Gaat om twee verliefde scholieren van zeventien: de geestelijk verwaarloosde dochter van een welgestelde politicus (Kirsten Dunst) en een arme Mexicaanse immigrant (Jay Hernandez). België 1, 0.25-2.00u.

The Fabulous Baker Boys (Steve Kloves, 1989, VS). Prachtig weemoedig groepsportret van twee broers annex lounge-pianisten (gespeeld door de broers Jeff en Beau Bridges) en hun nieuwe zangeres (Michelle Pfeiffer), wier brille onverwachts de zon laat schijnen in vergooide levens. BBC2, 0.40-3.15u.

Throw Momma from the Train (Danny DeVito, 1987, VS). Hitchocks Strangers on a Train (1951) vormde inspiratiebron voor uitgelaten zwarte klucht waarmee acteur DeVito debuteerde als regisseur. DeVito en Billy Crystal besluiten een ruilmoord te plegen, op de dominante moeder van de één en de ex-vrouw van de ander. BBC1, 0.50-2.40u.

Au revoir les enfants (Louis Malle, 1987, Frankrijk). Ontroerende, autobiografische terugblik op zijn verblijf als twaalfjarige jongetje op een katholieke kostschool, samen met een joods klasgenootje, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geraffineerd laat Malle de houding van de Franse bourgeoisie doorklinken in de domme opmerkingen van de kinderen die hun ouders nabauwen. Imponerende film van klassieke eenvoud werd in 1987 bekroond met een Gouden Leeuw. Ned.2, 1.20-3.05u.